Savjet američke vlade
0

"Ne vozite svoju Toyotu!"

Sarajevo-x.com
Najveći svjetski proizvođač automobila našao se u haotičnoj situaciji zbog problema sa papučicom gasa na milionima vozila, a u srijedu navečer američka vlada otvoreno je upozorila vlasnike vozila Toyota da prestanu voziti svoje automobile koji su povučeni iz prodaje.

Toyota je, podsjetimo, povukla preko osam miliona vozila širom svijeta zbog straha da bi greška na papučici gasa, koja dovodi do nekontrolisanog ubrzanja, mogla ugroziti život kupaca.

Američki ministar saobraćaja Ray LaHood upozorio je: "Prestanite ih voziti! Odvezite ih do Toyotinog zastupništva jer oni vjeruju da imaju rješenje."

Ovo upozorenje iznio je nakon što su Amerikance šokirali detalji telefonskog razgovora porodice koja je poginula u saobraćajnoj nesreći blizu San Diega vozeći Lexus.

Chris Langella, jedan od putnika u vozilu, je vrištao: "Naša papučica za gas se zaglavila... u nevolji smo... nema kočnica... prilazimo raskrsnici... čekajte... čekajte i molite se."

Nekoliko sekundi kasnije Langella je, zajedno sa 45-godišnjom sestrom Cleofe Saylor, njenim suprugom Markom i kćerkom Mahalom, bio mrtav.

Još 19 smrti i na hiljade nesreća u SAD-u povezuju se sa ovim problemom u vozilima japanskog giganta, piše Daily Mail.

Toyota je ovu sedmicu počela riješena da otkloni tehničke i bezbjednosne probleme, ponudivši konkretno rješenje i izvinjenje.

Toyotini inžinjeri namjeravaju da spriječe nekontrolisano ubrzanje vozila tako što će dodati čeličnu polugu papučici za gas što bi trebalo da spriječi trenje koje uzrokuje njeno zaglavljivanje. To će biti ogroman zadatak, svjesni su.