biznis
0

Nastavljen pad cijena nafte

FENA
Cijene sirove nafte nastavile su padati u utorak usred zabrinutosti za američku ekonomiju dok su investitori nastavili s prodajama kako bi uvećali profit od prošlosedmičnih rekordno visokih cijena.

Cijene benzina čvrsto su se držale nakon što su pale za više od 10 centi.

Pad cijena počeo je u petak nakon što je vlada objavila brojke zaposlenih manje od očekivanih. Ti podaci dodatno su pogoršali opću sliku ekonomije za koju analitičari tvrde da se usporava nakon izvještaja ostalih vladinih agencija, javio je AP.

Neki analitičari očekuju ponavljanje prošlogodišnjih zbivanja kada su cijene nafte pale za skoro 20 dolara između početka augusta i početka oktobra. Drugi tvrde da je potražnja i dalje snažna.

Cijena septembarske isporuke sirove nafte na Nymexu pala je za 17 centi na 72,06 dolara po barelu na evropskom tržištu u podne - skoro sedam dolara niže nego prošle sedmice kada je zabilježen rekord dnevnog trgovanja od 78,77 dolara po barelu.

Cijena ugovora u ponedjeljak je u SAD-u pala za 3,42 dolara da bi se zaustavila na 72,06 dolara po barelu.

Septembarska isporuka brent sirove nafte pala je za 16 centi na 71,01 dolara po barelu na ICE tržištu u Londonu.

Cijene benzina na Nymexu neznatno su porasle na 1,93 dolara po galonu (3,8 litara), dok su cijene lož-ulja porasle za više od penija na 1,9515 dolara po galonu.

Cijene prirodnog plina porasle su za više od osam centi na 6,289 dolara po 1.000 kubnih stopa.