biznis
0

NASDAQ na putu da kupi Londonsku berzu

FENA
Pokušaj kupovine Londonske berze, koja je najstarija na svijetu, ušao je u samu završnicu. Američki berzanski sistem NASDAQ već je vlasnik gotovo 30 posto dionica Londonske berze, a sada se nadmeće i za kontrolni paket.

Londonska berza tvrdi da NASDAQ treba povećati svoju ponudu koja se kreće oko pet milijardi dolara. Dvije kompanije u posljednje vrijeme vode verbalni rat no NASDAQ insistira da neće povećavati svoju ponudu, prenosi Glas Amerike.

Prema britanskom zakonu, vlasnici dionica Londonske berze imaju rok do 10. februara za odluku hoće li prodati svoje dionice ili ne. NASDAQ je u potpunosti elektronska berza dionicama.

Za razliku od klasične njujorške berze na Wall Streetu, NASDAQ nema podij na kojem se trguje već se sve transakcije odvijaju putem računala. NASDAQ postoji 35 godina no brojnost dionica kojom trguje veća je nego bilo koja druga američka burza.

Londonska berza, s druge strane, utemeljena je 1801. godine te je poznata kao najstarija i najprestižnija berza vrijednosnim papirima na svijetu.

Ponuda NASDAQ-a, tvrde analitičari, ima smisla s poslovnog aspekta no u ovoj transakciji postoji i pitanje britanskog ponosa.

Maiz Habbal, direktor za vrijednosne papire i investicije pri bostonskoj firmi Celent, kaže: "Londonska berza vidi ponudu NASDAQ-a kao asimilaciju još jedne britanske ikone od strane uljeza s druge strane Atlantika. U pregovorima oko ovog sporazuma veliku ulogu ima ego. Prije ili kasnije na Londonskoj berzi će morati uvidjeti da moraju ponuditi vlastitu alternativu, kako bi dodali vrijednost svojim dioničarima, ili prihvatiti ponudu NASDAQ-a."

Ako NASDAQ i Londonska berza sklope sporazum one će trgovati s dionicama više od šest hiljada kompanija čija zajednička vrijednost prelazi 12 bilijuna dolara.

NASDAQ tvrdi da mu je cilj uspostava transatlantske berze dionica na kojoj će se trgovati u različitim vremenskim zonama.

Spajanje NASDAQ-a i Londonske berze, kako se vjeruje, privući će dodatne biznise zato što je regulativa za postavljanje dionica na burzi u Londonu blaža nego američka u NASDAQ-u.