Mustafa Mujezinović
0

"Naredne tranše neće biti 'žestoko' uslovljene"

SRNA
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv)
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv)
Premijer Federacije BiH /FBiH/ Mustafa Mujezinović ocijenio je da naredne tranše stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ neće biti žestoko uslovljene.

On je dodao da će morati da se radi na smanjenju opterećenja privrede, ili smanjenju doprinosa na zdravstvo, što neće biti lako, zbog jakog otpora u Ministarstvu zdravstva FBiH.

"Ekonomski parametri pokazuju da smo pretjerali s javnom potrošnjom prethodnih godina, a rat nas još košta pola milijarde KM godišnje. U budućnosti se takve greške ne bi smjele ponavljati", rekao je Mujezinović za Federalnu televiziju.

On je dodao da će se, ukoliko se krene u razvojne projekte, zapošljavanje domaćih kapaciteta, te dovođenje stranih investitora, "unijeti" novac koji će nadoknaditi manjak prihoda.

Mujezinović je naglasio da je usvajanjem seta zakona o boračkoj populaciji u Parlamentu FBiH spašena druga tranša stend-baj aranžmana sa MMF-om, obezbjeđena redovna isplata naknada za invalide i porodice poginulih boraca, te spašeno najmanje 85 000 do 90 000 korisnika ovih primanja od ukupno 103 000.

On je dodajući da bi u suprotnom naknade za boračku populaciju bile umanjene za 20 do 27 odsto, te da su napravljena rješenja koja će zadovoljiti boračku populaciju u FBiH, ali i MMF i Svjetsku banku.