|

Naplaćeno 3,2 milijarde uvoznih dažbina

Naplaćeno 3,2 milijarde uvoznih dažbina
0
S
SRNA
6.3.2012. u 13:57
0
komentara
0

dijeljenja
Naplaćeno 3,2 milijarde uvoznih dažbina
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH naplatila je prošle godine 3,2 milijarde KM uvoznih dažbina, potvrđeno je danas Srni u UIO.
Uvezeno je 46.986 putničkih motornih vozila na koje je naplaćeno 105 miliona KM dažbina.

Standardna stopa carine na uvoz putničkih motornih vozila u BiH iznosi 15 posto i 17 posto PDV-a, a polovnih automobila iz zemalja članica EU tri posto i 17 odsto PDV-a.

Na uvoz automobila porijeklom iz EU carina će biti potpuno ukinuta početkom naredne godine i od tada će se plaćati samo PDV.

U BiH prošle godine uvezeno je 3.978 tona žestokih alkoholnih pića na koja su naplaćene uvozne dažbine iznosile 26 miliona KM.

Ova pića najviše su se uvozila iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Grčke, Velike Britanije, Austrije, Njemačke.

U BiH prošle godine je uvezeno 137.944 tona piva na koje su naplaćene dažbine od 61 miliona KM. Pivo se najviše uvozilo iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Slovenije.

UIO BiH podnio je prošle godine 472 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima u BiH zbog sumnje da su učinjeni carinski prekršaji, a vrijednost privremeno oduzete robe iznosila je dva miliona KM.

Prošle godine najviše je oduzeto tekstilnih proizvoda, kafe i proizvoda od kafe, motornih vozila, razne tehničke robe, namještaja i cigareta.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.