{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskladištena roba u vrijednosti od 10 miliona KM

S
29.5.2012. u 09:36
0
0
Uskladištena roba u vrijednosti od 10 miliona KM
0
Uskladištena roba u vrijednosti od 10 miliona KM
Zgrada UIO-a
U skladištima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH trenutno se nalazi oduzeta roba u vrijednosti od 10 miliona KM, potvrđeno je danas Srni u UIO.
Od tog iznosa roba u vrijednosti od sedam miliona KM je pravosnažno oduzeta, što znači da su postupci pred nadležnim sudovima okončani, dok je roba u vrijednosti od tri miliona KM privremeno oduzeta i služi kao dokazni materijal u postupcima pred nadležnim sudovima koji se još vode.

Prošle godine iz skladišta UIO izašlo je robe u vrijednosti od dva miliona KM, od čega je dio robe u vrijednosti od 1,5 miliona KM uništen u skladu sa odlukama nadležnih sudova, a većinom je riječ o akcizoj robi poput cigareta.

Dio robe u vrijednosti od 500.000 KM prodana je putem aukcija, licitacija ili direktnih prodaja.

UIO je u prošloj godini organizovala 91 aukciju i direktnu prodaju, a prihodi od prodane robe uplaćuju se na Jedinstveni račun UIO i dijele korisnicima zajedno sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza.

Veliki broj automobila oduzetih zbog carinskih prekršaja koji se nalaze u skladištima UIO, ne mogu se prodati jer ne zadovoljavaju standarde definisane zakonskom legislativom za uvoz u BiH.

U skladištima UIO trenutno ima 1.509 vozila za koja postoje pravosnažne presude pred nadležnim sudovima.

Upravni odbor UIO zadužio je Upravu da propiše proceduru uništenja oduzete robe u skladu sa važećim zakonskim propisima, te da se uništi roba koja ispunjava uslove za to.

Na ovaj način bit će smanjeni troškovi dugogodišnjeg skladištenja oduzete robe, koji na godišnjem nivou iznose oko 340.000 KM.

Zbog sumnje da su počinjeni carinski prekršaji, službenici UIO su u prva četiri mjeseca ove godine podnijeli 236 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima u BiH, dok je oduzeta roba u vrijednosti od milion maraka.

Među privremeno oduzetom robom najviše ima sunčanih i dioptrijskih naočara, raznih tekstilnih proizvoda, satova, automobila i dijelova za automobile, tableta viagra, mobilnih telefona, kozmetike, cigareta.

Službenici UIO u prošloj godini podnijeli su 472 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, dok je vrijednost oduzete robe bila dva miliona maraka.

Tokom prošle godine najviše je oduzeto raznih tekstilnih proizvoda, kafe i proizvoda od kafe, motornih vozila, razne tehničke robe, namještaja, cigareta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: