Nisu platili porez i doprinose
0

Naložena blokada računa više od 100 firmi u RS-u

SRNA
Mile Banika
Mile Banika
Vršilac dužnosti direktora Poreske uprave Republike Srpske (RS) Mile Banika potvrdio je da je izdao nalog za blokadu računa za više od 100 firmi, koje nisu ispoštovale odluku Vlade RS o uplati poreza i doprinosa u situaciji korištenja pogodnosti odgode i reprograma njihovih dugova.

"Jedan dio poslodavaca kojima je izvršena odgoda i reprogram dugova nisu ispoštovali obavezu uplate poreza i doprinosa zbog čega sam prije deset dana dao pismeni nalog i danas bi trebalo da budu blokirani računi svih tih firmi", rekao je Banika novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je za oko 60 firmi zaključcima Vlade RS izvršena odgoda prinudne naplate dugovanja, kao i za oko 300 subjekata kojima je izvršen reprogram, ali kojima je i dalje ostala obaveza da redovno namiruju tekuće obaveze, što njih više od 100 nije ispoštovalo, pa je uslijedila blokada računa.

Prema njegovim riječima, do danas je Poreska uprava naplatila oko 500 miliona KM što je za svega oko pet odsto manje nego u istom periodu prošle godine, dok ukupna dugovanja evidentirana u Poreskoj upravi RS od 2000. i ranijih godina iznose oko milijardu i 100 miliona KM.

Potpredsjednik Saveza sindikata RS Mile Ribić naglasio je da trenutno zbog neuplaćenih doprinosa u socijalne findove oko 30 000 radnika ne može da ovjeri zdravstvene knjižice, kao i da veliki broj zaposlenih koji su stekli uslove za penziju ta prava ne mogu da ostvare.

"Osim neisplaćenih plata, sindikat i radnike muče i neuplaćeni doprinosi zbog čega trenutno oko 30.000 radnika ne može da ovjeri zdravstvenu knjižicu, a problem je i kod uplate doprinosa za penziono osiguranje zbog čega veliki broj radnika ne može, u skladu sa zakonom, da ode u zasluženu panziju", rekao je Ribić novinarima nakon sastanka delegacija sindikata i Poreske uprave.

On je objasnio da je današnji sastanak, kao i prethodni sa delegacijom Inspektorata, organizovan s ciljem da se zajedničkim aktivnostima relevantnih institucija obezbijedi realizacija zaključka Vlade RS usvojenog na tematskoj sjednici 31. marta ove godine, koji će doprinijeti efikasnijoj zaštiti radničkih i  sindikalnih prava u RS, a koji su odgovor Vlade RS na zahtjeve Saveza sindikata RS.
Ribić je rekao da je danas zajednički ocijenjeno da saradnja sindikata i institucija vlasti na razmjeni informacija nije na zadovoljavajućem nivou i da se mora unaprijediti kako bi institucije poput Inspektorata i Poreske uprave i drugih bile efikasnije u svom radu, što bi smanjilo mogućnost kršenja radničkih prava.