Povećanje komfora
322

Nakon zabrane u Velikoj Britaniji i SAD-u, Turkish Airlines nudi laptope VIP putnicima

Klix.ba
Avion Turkish Airlinesa (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Avion Turkish Airlinesa (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što su Velika Britanija i SAD zabranile korištenje i unošenje velikih elektronskih uređaja u avione putnicima iz nekoliko muslimanskih zemalja, kompanija Turkish Airlines počela je VIP putnicima nuditi laptope prilikom leta kako bi povećala komfor tokom putovanja.

Naime, putnici mogu od osoblja tražiti laptop na korištenje tokom leta. Laptopi u potpunosti čuvaju privatnost korisnika tako što automatski brišu sve podatke nakon što se ugase, pojasnili su ih Turkish Airlinesa.

"Nacionalna aviokompanija odsad je počela nuditi laptope za putnike poslovne klase vezanih letova do Amerike. Kompanija će istu uslugu od 12. maja uvesti i za putnike vezanih letova do Velike Britanije", navodi se u saopćenju Turkish Airlinesa.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u martu ove godine SAD i Veliku Britaniju da ukinu zabranu unošenja laptopa i tableta u avion na letovima s većeg broja aerodroma u zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike, kao i u Istanbulu.

Zabrana unošenja elektronskih uređaja poput tableta, prenosivih DVD playera, laptopa i kamera odnosi se na putnike koji dolaze u Ameriku iz Jordana, Egipta, Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Maroka i Katara.

Također, zabrana se odnosi na putnike koji dolaze u Veliku Britaniju iz Turske, Libana, Jordana, Egipta, Tunisa i Saudijske Arabije.