Uslijedile kritike
6

Nakon Prade i Nutella se izvinila zbog podrške "rasističkom crtiću"

DP
Pixabay.com
Pixabay.com
U današnje vrijeme, kada je svima cilj srušiti sve barijere među ljudima i ukinuti podjele na osnovi vjere, narodnosti i boje kože, brojne kompanije se, s vremena na vrijeme, nađu u središtu skandala zbog slučajnih ili namjernih povreda ljudskih prava.

Nutella je bila primorana uputiti izvinjenje nakon što je na Instagramu napisala komentar podrške "rasističkom crtiću", piše Independent.

Naime, u srijedu je na Instagramu podijeljen crtani film koji prikazuje dvoje bijele djece koja su umrljana Nutellom oko usta.

Kada majka pita tko je pojeo svu Nutellu, oba djeteta pokazuju na crno dijete.

Ova objava imala je hashtag za Svjetski dan Nutelle koji je bio 5. veljače.

Sa službenog profila Nutelle na ovoj društvenoj mreži, stigao je odgovor na objavu.

"Zaista ste najbolji, jer nam pomažete proslaviti Svjetski dan Nutelle. Nastavite se zabavljati."

Jedna studentica je vidjela ovaj razgovor i podijelila ga na svom Facebook profilu, izražavajući svoje gađenje na ovu "rasističku objavu".

"Ne vidim nikakvu 'zabavu' u šalama na račun boje kože ljudi. To je sramota i takvu stvar ne bi smjela reći vaša kompanija. Sjajno je vidjeti da kompanija poput vaše podržava rasizam na društvenim mrežama", napisala je ova djevojka ironično.

Objava je brzo uklonjena s Instagrama, ali je kompanija ipak uputila ispriku.

"Iskreno se ispričavamo svima koje smo, nenamjerno, uvrijedili komentarom koji je greškom postavljen na Instagram za Svjetski dan Nutelle", rekao je za Indenpendent glasnogovornik kompanije Ferrero, koja je vlasnik Nutelle.

Oni su potvrdili da je komentar postavljen greškom i da je uklonjen nakon 10 minuta, kada je jedan od zaposlenika shvatio da je greška učinjena.

"Mi smo protivnici bilo kakvog oblika rasizma i nemamo namjeru povezivati se s bilo kakvim govorima mržnje ili rasizmom, kao ni s pojedincima koji objavljuju ovakvu vrstu poruka", dodaju iz Nutelle.

Ovaj incident dogodio se samo dan nakon što je objavljeno da će zaposlenici u modnoj kući Prada proći "obuku osjećajnosti" zbog optužbi za rasizam koje su podignute protiv ove talijanske modne kuće.

Naime, u decembru 2018. godine oni su kritizirani zbog proizvodnje Pradamalia figurica koje su podsjećale na karikature "blackface" - likove "crnaca s izbuljenim očima i debelim usnama", kojima su u 19. i 20. stoljeću ismijavali crnce.

Iz Prade su ubrzo uklonili sporne lutke iz izloga i povukli ih iz prodaje, uputivši izvinjenje zbog "izmišljenih likova koji nemaju nikakve veze sa stvarnošću, a posebno ne s 'blackfaceom'".