Svečanost u Pivar
0

Nakon 20 godina otvorena Pivnica Taverna u Tuzli

Klix.ba
Nakon dvadeset godina, Tuzlanska pivara je danas, 21. juna 2012. godine, svečanom ceremonijom gostima otvorila vrata svoje Pivnice Taverna. Pivnicu su simboličnim presijecanjem vrpce, pred oko 200 zvanica, otvorili Sead Čaušević, premijer Vlade Tuzlanskog kantona, Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla i Adnan Imerović, direktor Pivare Tuzla.

"Ovo je još jedna lijepa vijest koja dolazi iz Tuzle, fabrika piva, kao i ova Pivnica, dio su kulturno-historijskog, ali i industrijskog naslijeđa Tuzle. Ova obnovljena Pivnica je na vrlo zavidnom arhitektonskom nivou, sigurno je najbolji restoran u Tuzli i jedan od najboljih koji imamo u Bosni i Hercegovini. To je dostizanje visokih standarda u arhitekturi i načinu života, to je poštovanje tuzlanske tradicije, i ovo je nama puhanje u njedra u našoj namjeri da razvijemo turizam", istakao je na svečanom otvaranju Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla.

Prema riječima Adnana Imerovića, zahvaljujući arhitektonskom projektnom birou Radionica Tuzla, došlo se do idealnog rješenja dizajniranja Pivnice.

"MF Building style je proveo ono što smo zacrtali. Moja banka je to pratila kreditnom linijom, a dioničari su vjerovali u ovaj projekt kao ni u jedan drugi. Uposlenici Pivare su svakim danom bdjeli nad ovim projektom. Malo nam je bila i čudna ta emotivna vezanost naših uposlenika za Pivnicu. Ista je to emotivna veza kakvu građani Tuzle imaju za Pivnicu. Ali sada znamo zašto je to tako. Pivnica je ovdje sinonim za ona najbolja vremena. Mi je danas otvaramo, svi mi zajedno, i nadam se da će ovo biti dobar znak da su ta dobra vremena konačno došla", rekao je u svom obraćanju Adnan Imerović, direktor Pivare Tuzla.

Objekt u kojem se nalazi Pivnica Tverna sagrađen je 1884. godine. Jednogodišnja rekonstrukcija, koja je koštala više od 800.000 maraka, rezultirala je izvanrednim rješenjima koja su sačuvala rustikalni stil, duh prošlosti izražen kroz kombinaciju kamena, cigle i punoga drveta, spajajući ga sa najkvalitetnijom ugostiteljskom ponudom, koju su precizno osmišljavali timovi kuhara.

Posebna draž za sve posjetitelje je da u Taverni mogu konzumirati nefiltritano lager pivo, koje stvara jedinstven ugođaj svim ljubiteljima piva. Specijalitet kuće je originalna kobasica, koja je napravljena u saradnji sa tuzlanskim Menpromom.

Pivnica Taverna ima kapacitet 132 mjesta, s tim što će u ljetnim danima imati na raspolaganju još 50 mjesta u ljetnoj bašti.