Nakon 15 godina prvi kilovati struje iz Čapljine idu u Republiku Srpsku

S
SRNA
19.2.2019. u 10:49
5
46
Nakon 15 godina prvi kilovati struje iz Čapljine idu u Republiku Srpsku
5
Nakon 15 godina prvi kilovati struje iz Čapljine idu u Republiku Srpsku Bazen CHE Čapljina
Električna energija koja u ovoj godini bude proizvedena u hidroelektrani "Čapljina" tokom ove godine biće dijeljena u omjeru 50 prema 50 posto, čime će prvi put poslije 15 godina prvi kilovati iz ovog postrojenja biti dodijeljeni i Elektroprivredi Republike Srpske.
Generalni direktor ovog preduzeća Luka Petrović pojasnio je da se odredbama ugovora HET obavezao da obezbijedi regulisano ispuštanje vode na profilu brane "Gorica" Hidroelektrane "Trebinje dva", dok se mostarska "Elektroprivreda" obavezala obezbijediti proizvodnju električne energije u pogonu "Čapljina".

"Zaključenim ugovorom stvorene su pretpostavke da HET ostvari značajne dodatne prihode, što je veoma važno u situaciji u kojoj je HE Dubrovnik van pogona", rekao je Petrović.

Prema njegovim riječima, okvirnim sporazumom predviđena je saradnja ugovornih strana u pogledu zajedničkog pružanja usluga rezerve u elektroenergetskom sistemu, o čemu će u narednom periodu biti sačinjen i poseban ugovor.

"Ovo je značajan dogovor, od kojeg će svi imati korist. Samo HET će na mjesečnom niovu imati dodatna 24 gigavat-sata električne energije", naveo je Petrović.

Protočna hidroelektrana "Čapljina" izgrađena je 1979. godine. Do 1992. godine PHE "Čapljina" je radila u sistemu HET-a, a od 1992. godine elektrana je u sistemu "Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosna" iz Mostara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: