biznis
15

Najveći svjetski maloprodajni lanac Walmart zatvara 269 trgovina

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Najveći svjetski maloprodajni lanac, američki Walmart u petak je objavio da zatvara 269 prodavnica širom svijeta dok se bori sa online konkurencijom poput Amazona.

Ova vijest stigla je nakon podataka o slaboj prodaji za vrijeme novogodišnjih praznika, a zatvaranje ovih prodavnica znači da će bez posla ostati 10.000 radnika u Sjedinjenim Američkim Državama i 16.000 širom svijeta.

"Zatvaranje prodavnica nikada nije laka odluka, ali je neophodna kako bi se održala snaga kompanije i njena pozicija u budućnosti", kazao je izvršni direktor Doug McMillion još u oktobru prošle godine nagovještavajući da će Walmart krenuti drugačijim putem.

Ekonomski analitičar Neil Saunders kazao je da je ovo značajan potez, ali i pokazatelj da se situacija u oblasti trgovine proteklih godina itekako promijenila.

"Okrutna istina je da iako trgovine ostaju vitalni dio maloprodajnog lanca, one više nisu relevantne kao što su nekada bile. Rast online prodaje, posebno Amazona, narušio je tu prednost i gotovo svim potrošačima ponudio jednostavan pristup svim i relativno jeftinijim asortimanima proizvoda", kazao je Saunders i poručio da će putem kojim sada ide Walmart uskoro krenuti i drugi.