Berlin
0

Najveća njemačka banka u "minusu"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najveća njemačka komercijalna banka "Deutsche bank" saopćila je da, uslijed svjetske finansijske krize, očekuje neto gubitak od 3,9 milijardi eura, što znači da će biti "u crvenom" prvi put od kraja Drugog svjetskog rata.

Glavni razlog gubitku je neto minus od 4,8 milijardi eura u četvrtom kvartalu, prenijele su agencije. Prije samo godinu dana, u 2007. "Deutsche bank" je zabilježila neto dobit od 6,5 milijardi eura. U saopćenju banke se kao glavni uzroci ovako lošeg poslovanja navode gubici u trgovini akcijama i derivatima i loši rezultati investiranja u nekretnine.

Izvršni direktor i predsjednik Upravnog odbora banke Joseph Acerman je u saopćenju naveo da je "izuzetno teško tržišno okruženje u proteklom kvartalu razotkrilo neke slabosti" u poslovanju banke i da je bančino rukovodsto "odredilo čitav niz mjera da se izbori s tim slabostima".

"Deutsche bank" je također saopćila da će kompanija "Deutsche post", u kojoj njemačka vlada ima više od 30 posto akcija, privremeno preuzeti osam posto akcija banke, čime će vladi biti omogućeno da indirektno učestvuje u oporavku najveće njemačke banke.