Bez kredita
11

Najskuplje nekretnine: Stambeni objekt u centru Sarajeva kupljen za 970.000 KM

Piše: A. Z.
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Najskuplja nekretnina prodata na teritoriji Bosne i Hercegovine u 2017. godini, prema podacima agencija za nekretnine, je stambeni objekt u centru Sarajeva za koji je kupac dao vrtoglavih 970.000 KM. Zanimljivo je i da je kupljen bez kredita.

U FBiH ne postoji ustanova niti registar koji ima podatke za cijeli entitet, dok podatke u Republici Srpskoj prikuplja Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove-

Nekretnina od skoro milion KM u naselju Mejtaš

Stambeni objekt koji je koštao skoro milion KM i koji zauzima prvo mjesto liste najskupljih veličine je 416 m2 i nalazi se u naselju Mejtaš, a kupila ga je pravna osoba iz BiH.

"Nekretnina je kupljena vlastitim novcem kupca, bez upotrebe kreditnih sredstava", kazali su nam iz jedne agencije za nekretnine. Isti je slučaj i s drugim nekretninama koje se nalaze u top pet najskupljih kada je riječ o našoj agenciji, a to su, između ostalih, stan u Starom Gradu prometovan po cijeni od 255.000 KM, domaćoj fizičkoj osobi, stan u naselju Grbavica prometovan po cijeni od 216.000 KM također domaćoj fizičkoj osobi te stan u Hrasnom prodat za 203.000 KM domaćoj fizičkoj osobi", rekli su nam iz jedne agencije za nekretnine.

Poslovni prostor koji je prodat za 540.000 KM nalazi se u Kolodvorskoj ulici, u sarajevskom naselju Pofalići, a kupila ga je pravna osoba iz BiH. Ista agencija za nekretnine po cijeni nižoj za 140.000 KM fizičkoj osobi je prodala kuću u naselju Breka.

Kuća na Ilidži prodaje se za 1,7 miliona KM

"Na trećem mjestu najskupljih nekretnina koje smo prodali prošle godine je stan u Titovoj ulici, općina Centar, a prodajna cijena je 355.000 KM. Kupac je bh. pravna osoba. Zatim slijedi stan u Dalmatinskoj ulici po cijeni od 327.500 KM, a kupac je fizička osoba također iz BiH. Peta najskuplja nekretnina je kuća u naselju Azići kod Ilidže koju je naš državljanin kupio za 300.000 KM", kazali su nam iz druge agencije za nekretnine.

Domaći kupac kupio je u sarajevskom naselju Otoka nekretninu za izgradnju stambenog objekta koja je koštala više od pola miliona KM.

"To je objekt za gradnju i kupila ga je domaća kompanija. To nije najskuplja nekretnina koju imamo u ponudi, najskuplja je kuća na Ilidži koja košta milion i 700.000 KM", kazali su nam iz treće agencije za nekretnine.

U RS-u najskuplje prodat poslovni prostor

Kada je riječ o Republici Srpskoj, iz tamošnje uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove saopćila nam je da je najskuplja nekretnina prodata 2017. godine poslovni prostor čija je cijena bila 845.790 KM.

Drugi na listi je poslovni prostor u vrijednosti od 540.000 KM i nekretnina za izgradnju stambenog objekta koja je također prodata po cijeni višoj od pola miliona KM.

Cijena poslovnog prostora po kvadratu u Republici Srpskoj išla je čak do 6.173,65 KM.

"Cijena najskupljeg stana s dvije ostave i dvije garaže iznosi 631.000 KM, a najskuplji kvadratni metar stana je 4.344,44 KM. Cijena najskuplje kuće u Republici Srpskoj iznosi 618.123,72 KM", navode iz Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS.