|

Najlošija kupovna moć građana BiH i Albanije

Najlošija kupovna moć građana BiH i Albanije
0
S
SRNA
16.12.2009. u 14:56
24
komentara
0

dijeljenja
Najlošija kupovna moć građana BiH i Albanije Foto: Ilustracija
Bruto nacionalni dohodak (BND) BiH, izražen kroz kupovnu moć, od 2006. do 2008. godine iznosio je 27 procenata evropskog prosjeka, podaci su Evropskog zavoda za statistiku "Eurostata".
Od kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU, najviši BND izražen kroz kupovnu moć bio je u Hrvatskoj i iznosio je 57 odsto od evropskog prosjeka, zatim u Turskoj 44, u Makedoniji 29, Srbiji 27 procenata, dok je od zemalja u regionu najslabija Albanija sa 23 odsto od prosjeka evropske dvadesetsedmorice.

Češka i Slovačka su dvadeset do trideset odsto ispod EU prosjeka u kupovnoj moći, a Mađarska, koja je u dugogodišnjoj ekonomskoj i društvenoj krizi, 30 procenata je ispod linije prosjeka.

Tri bivše sovjetske republike - Estonija, Letonija i Litvanija, 30 do 50 odsto niže su od prosjeka, dok Rumunija i Bugarska imaju od pedeset do šezdeset procenata prosječnog BND-a po stanovniku, izraženog kroz kupovnu moć.

Najveću kupovnu moć u EU ima građani Luksemburga, gdje je BND izražen kroz kupovnu moć čak dva i po puta veći od EU prosjeka, dok su neposredno pred krizu Irska i Holandija bile više od trećine iznad prosjeka EU.

U grupi zemalja od 15 do 25 procenata iznad prosjeka EU su Austrija, Danska, Švedska, Finska, Njemačka, Britanija i Belgija. Do deset odsto iznad prosjeka su Francuska, Italija i Španija. a zatim slijedi grupa u kojoj je Slovenija, zajedno sa Kiprom i Grčkom, a od zapadnih EU zemalja ispod linije prosjeka je samo Portugalija.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...