biznis
18

Najduži brzi voz na svijetu Sapsan je najbrži način putovanja između Moskve i Saint Petersburga

Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Najduži brzi voz na svijetu Sapsan je najbrži način putovanja između Moskve i Saint Petersburga, a tu udaljenost pređe za četiri sata.

Avion istu udaljenost pređe za sat vremena, ali tu valja uračunati sasvim uobičajena tri ili četiri sata koji se moraju provesti u saobraćajnim gužvama, po kojima je poznat glavni grad Rusije, isto kao i Saint Petersburg, a također dosta vremena oduzima čekiranje na aerodromu, te voz pruža znatno manje stresa za putnike.

Voz Sapsan, nazvan po sivom sokolu, iz centra Moskve za Saint Petersburg kreće deset puta dnevno, dupli Sapsan tri puta, s Lenjingradske stanice, iz djela grada poznatog kao "Trg tri željezničke stanice"- pošto su u neposrednoj blizini, pored Lenjingradske i Jaroslavska i Kazanska željeznička stanica.

Putnici prilikom ulaska na stanicu moraju proći stroge sigurnosne provjere i kontradiverziona vrata pri ulazu na stanicu, a august je tradicionalno važan mjesec za ruske željeznice i u tom mjesecu svake godine ima najviše putnika.

Bijela, aerodinamična kompozicija Sapsana od 20 vagona i kada stoji na peronu, izgleda kao da se kreće, a to je prvi voz velike brzine u Rusiji koji je s radom počeo u decembru 2009. godine, na testovima je dostigao brzinu od 291 kilometra na sat i postavio apsolutni brzinski rekord u ruskom željezničkom transportu.