Dokapitalizacija BH Airlinesa
0

Najbolja ponuda Turkish Airlinesa

Sarajevo-x.com
Turski nacionalni avioprevoznik Turk Hava Yollari AO, poznat kao Turkish Airlines, ponudio je uvjerljivo najbolju ponudu na tenderu za dokapitalizaciju BH Airlinesa, potvrđeno je jučer na ekonomskom Crans Montana Forumu u Sarajevu.

Nakon procjene svih prispjelih ponuda, ona koju je turska kompanija dostavila bila je najpovoljnija.

Pored Turskih Airlinesa, među zainteresovanim za udio od 49% u vlasništvu nad bh. kompanijom bili su Royal Jordanian Airline i Malaysian Comintel Corporation.

U javnom pozivu koji je bio otvoren do 29. avgusta 2008. godine, između ostalog, traženo je od zainteresiranih investitora da kao ulog u zajedničku kompaniju sa BH Airlinesom unesu najmanje jedan mlazni avion sa minimalno 100 sjedišta.

Zvaničnici su istakli da su u Turkish Airlinesu spremni pokriti troškove leasinga dva Boeingova aviona u visini od 5 miliona eura, kao i pokriti troškove prethodnih dugovanja pod uslovom da se poveća njihov udio u vlasništvu. Ponudili su i otvaranje novih aviolinija, obuku kadrova, nabavku rezervnih dijelova, servis i održavanje aviona, te zadržavanje postojećih i zapošljavanje novih radnika.

Aviokompanija Turkish Airlines godišnje preveze oko 20 miliona putnika, ima 12.000 zaposlenih osoba, te flotu od 106 putničkih mlaznih aviona koji lete na 123 međunarodne linije u Evropi, Americi, Africi i Aziji.