Forbesova lista
17

Najbogatiji Amerikanci bogatiji su nego prije godinu dana, Trump siromašniji za 600 miliona dolara

Klix.ba
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Forbesova lista najbogatijih Amerikanaca pokazuje da je Trumpovo bogatstvo manje za 600 miliona dolara. Prema procjenama, Trump trenutno ima 3.1 milijardu dolara što ga je dovelo na 248. mjesto na listi najbogatijih ljudi u SAD-u.

Prema navodima magazina Forbes razlozi su slabljenje tržišta nekretnina u New Yorku, brojne parnice i tužbe te skupa predsjednička kampanja koju je vodio.

S druge strane, najbogatiji Amerikanci bogatiji su nego prije godinu dana. Na vrhu liste svakako je Bill Gates koji, prema procjenama, ima 89 milijardi dolara. Slijede ga osnivač i izvršni direktor kompanije Amazon Jeff Bezos koji se sa 81,5 milijardu dolara zadržao na drugom mjestu. Na trećem mjestu ostao je Warren Buffett sa 78 milijardi dolara.

Forbes piše da je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg ostvario najveći dobitak (15,5 milijardi dolara), no još uvijek se nalazi na četvrtom mjestu.

Najmlađi milijarder je osnivač Snapchata, 27-godišnji Evan Spiegel, koji se sa bogatstvom od 3,1 milijardu dolara našao na 248. mjestu.

Sveukupno, 400 najbogatijih Amerikanaca imaju ukupnu neto vrijednost 2,7 hiljada milijardi dolara što je, prema pisanju Forbesa, još jedan rekord.