|

Najavljen početak pregovora o izgradnji dvije hidroelektrane u Ilijašu

Najavljen početak pregovora o izgradnji dvije hidroelektrane u Ilijašu
0
M.A.
12.7.2019. u 16:07
9
komentara
0

dijeljenja
Najavljen početak pregovora o izgradnji dvije hidroelektrane u Ilijašu
Na današnjoj sjednici Vlada Kantona Sarajevo svojim je zaključkom ovlastila Ministarstvo privrede za pregovore s privrednim društvom Sarajevo International d.o.o. Sarajevo u postupku dodjele koncesije za izgradnju hidroelektrane "Podlugovi" i "Ljubinići" na području općine Ilijaš.
Ministar privrede KS Haris Bašić ovim je povodom rekao da je zadovoljan što je prvi put Kanton Sarajevo došao do ove posljednje faze u postupku dodjele koncesije nakon svih provedenih procedura i proglašenja javnog interesa da se pregovara o velikim investicijama u hidroenergetske projekte u KS.

"Ukupna vrijednost izgradnje ove dvije male hidroelektrane je 30 miliona KM. Vjerujem da ćemo pregovore završiti pozitivno, na zadovoljstvo prije svega Kantona i lokalne zajednice, ali i investitora", kazao je Bašić.

Rok za pregovore je 60 dana, nakon čega će resorno ministarstvo izvijestiti Vladu KS o rezultatima provedenog postupka.

Vlada je već ranije, na sjednici održanoj 27. juna 2019. godine, na osnovu Zakona o koncesijama te samoinicijativne ponude za dodjelu koncesija privrednog društva Sarajevo International d.o.o. i provedenog postupka, donijela odluke o postojanju javnog interesa za dodjelu koncesije za izgradnju i korištenje ove dvije hidroelektrane. U skladu s odlukama o postojanju javnog interesa, postupci dodjele koncesije provode se putem pregovora s privrednim društvom.

Prema idejnim rješenjima, obje hidroelektrane projektovane su na rijeci Bosni. Kod hidroelektrane "Podlugovi" projektovana instalisana snaga je 3,82 MW i godišnja proizvodnja električne energije 18,15 GWh, a kod hidroelektrane "Ljubinići" projektovana instalisana snaga je 4,26 MW i godišnja proizvodnja električne energije 18,75 GWh.

Koncesioni periodi su određeni u trajanju od po 30 godina.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...