|

FOTO
/
Nagrade GIKIL-u za svjetske standarde poslovanja

Nagrade GIKIL-u za svjetske standarde poslovanja
0
S
Sarajevo-x.com
25.1.2011. u 12:56
1
komentara
0

dijeljenja
Nagrade GIKIL-u za svjetske standarde poslovanja
Lukavački proizvođač koksa GIKIL Global Ispat koksna industrija već niz godina provodi TPM metodologiju standardizacije poslovanja, u tijesnoj saradnji sa stručnjacima iz Japana. Cilj dugogodišnjih usavršavanja sistema poslovanja je povećanje produktivnost rada, što će u konačnici rezultirati dobijanjem TPM nagrade za konzistentnost, rečeno je iz ove firme.
TPM metodologija podrazumijeva otklanjanje određenih propusta u poslovanju, sistematski po funkcijskim jedinicama kompanije. Uz pomoć TPM metodologije aktivnosti u okviru kompanije koje nemaju vrijednost, definišu se i kasnije eliminišu, otklanjanjem tih gubitaka povećava se profitabilnost kompanije. Da bi se došlo do saznanja koliko se po principima TPM-a napredovalo te pomoglo u daljem usavršavanju principa poslovanja, ovih dana je u GIKIL-u boravio japanski konsultant Takshi Sagae Sana.

GIKIL je jedina koksno-proizvodna kompanija u cijelom svijetu, koja je izvan Japana, dobila prestižnu nagradu za uspješno realiziranu prvu fazu – nagradu za odličnost. Sljedeći korak jeste da se ostane konzistentan onome što se dosada postiglo.


Kako su istakli iz GIKIL-a, konsultant Takshi Sagae Sana u kompaniji je boravio kako bi pomogao da se izvrši evaluacija svega do sada urađenog. Naime, postoji master plan da GIKIL postane kompanija na svjetskom nivou i da bi se dosegnuo najveći nivo, bit će potrebno od šest do osam godina. Prema Japanskoj metodologiji ukupno je pet faza koje vode do statusa kompanije, odnosno da kompanija dobije svjetski renome.

Nakon što je konsultant Takshi Sagae Sana poslušao prezentacije lidera TPM timova, kao i prezentacije unutar samih fabrika, istakao je:

"Nivo razumijevanja TPM-a u GIKIL-u je generalno znatno veći i jako sam sretan zbog toga. Vi zaista radite izvanredne stvari i očekujem da ih nastavite raditi i u budućnosti", rekao je Takashi Sagae San prilikom svog završnog izlaganja. Tom prilikom čestitao je i generalnom direktoru GIKIL-a Guntupalli Jagannadhamu na nagradi "Najmenadžer 2010. godine u BiH", kao i GIKIL-u koji je proglašen "Najkompanijom u BiH za 2010. godinu".

Generalni direktor GIKIL-a Guntupalli Jagannadham je istakao da je definitivno pređen veliki put u razumijevanju TPM metodologije u kompaniji, te da se ta ista metodologija primjenjuje u svakodnevnim poslovima.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...