|

Nagli pad vrijednosti dionica na svjetskim berzama

Nagli pad vrijednosti dionica na svjetskim berzama
0
F
FENA
15.6.2006. u 09:56
0
komentara
0

dijeljenja
Nagli pad vrijednosti dionica na svjetskim berzama
Nagli pad vrijednosti dionica na svjetskim berzama koji je započeo prije dvije sedmice dostigao je vrhunac jučer, velikim gubitcima na berzama u Tokiju i New Yorku. Istovremeno, cijena zlata, koja je prije mjesec dana bila na svojom rekordnom nivou, pala je za sedam posto.
Na berzi na Wall Streetu, indeks Dow Jones Industrial izgubio je dodatnih 90 bodova čime je i osmi poslovni dan zaredom završio ispod 11.000 bodova. Tome treba dodati i da su svi ovogodišnji dobici tog indeksa izbrisani.

Zlato, čija je cijena išla naglo gore ranije ove godine, izgubilo je na vrijednosti 44 dolara ili sedam posto te sada fina unca košta nešto manje od 600 dolara, javlja Glas Amerike.

Zašto su berze u tako 'nervoznom' i labilnom trendu gdje vrijednosti dionica nastavljaju s padom?

Uzrok su, tvrde analitičari, visoke kamate zbog kojih je posuđivanje novca skuplje. Kamate na zajmove rastu kako u Evropi tako i u Aziji i Sjedinjenim Državama. U Americi, gdje kamate rastu posljednje dvije godine, javnost je bila iznenađena prošlonedjeljnom izjavom novog čelnika Središnje banke Bena Bernankea, koji je dao naznake da pred kraj mjeseca može doći do još jednog porasta kamata.

Anthony Cragg je na čelu investicijskog fonda Wells Capital Asia Pacific koji ulaže u novonastale azijske berze. U izjavi za Bloomberg News, Cragg je kazao kako investitori ne bi trebali biti toliko oprezni, naročito kad je u pitanju azijsko tržište. On je kazao kako misli da u čitavom svijetu investitori trenutno razmišljaju svojim nogama, umjesto glavom I da postoje neki razlozi za oprez.

"Mislim da će ljeto biti teško kad su cijene u pitanju, no isto tako mislim da je vrijeme da se upitamo je li rast azijskog tržišta nedirnut i da li je taj rast stvaran? Moj odgovor na oba pitanja je potvrdan" kazao je.

Mlađe berze bilježe najveći pad. Jučer su vrijednosti dionica u Kolumbiji izgubile devet posto, isto toliko u Rusiji, a u Turskoj šest posto. Indija i Pakistan zabilježili su pad od četiri posto.

Iako svjetska ekonomija bilježi živahan rast, čelnik Međunarodnog monetarnog fonda izjavio je kako globalna ekonomija može očekivati povećanje ulagačkog rizika. Kao primjer naveo je porast cijene nafte, pad vrijednosti dionica na mnogim berzama te nestabilnost u globalnim trgovinskim odnosima.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.