Izvještaj Svjetske banke
30

Naftno tržište u najvećoj krizi u historiji: 35 dolara po barelu je prosječna cijena 2020.

R. D.
Svjetska banka
Svjetska banka
Pandemija koronavirusa žestoko se odrazila na potražnju za naftom. Svjetsko tržište nafte, kao i druge robe vezane za transport, prolazi kroz najveću krizu u historiji.

Ovo u svom posljednjem aprilskom izvještaju tržišnih očekivanja donosi Svjetska banka. Gotovo sve cijene robe zabilježile su nagli pad tokom posljednja tri mjeseca kako se pandemija koronavirusa razvila.

Mjere ublažavanja znatno su ugrozile saobraćaj, uzrokujući neviđeni pad potražnje za naftom, dok će slabiji ekonomski rast dodatno smanjiti ukupnu potražnju robe.

Svjetska banka očekuje da će cijene sirove nafte ove godine iznositi prosječno 35 dolara po barelu, a 42 dolara po barelu u 2021. godini. Predviđa se da će cijene metala pasti za više od 13 posto u 2020. godini, prije oporavka u 2021. godini, dok se očekuje da će cijene hrane i dalje ostati stabilne.

Prognoze cijena izložene su značajnim rizicima, a poseban fokus je stavljen na utjecaj koronavirusa na robna tržišta.

Otkriva se da su učinci pandemije već veći od većine prethodnih događaja i mogu dovesti do dugoročnih pomaka na globalnim robnim tržištima.

Drugi dio izvještaja razmatra međunarodne sporazume o proizvodnji i zaključuje da, iako trenutni aranžman OPEC-a može u kratkom roku stabilizirati tržište nafte, vjerovatno će ono biti u dogledno vrijeme podložno istim problemima s upravljanjem zalihama.

Naftno tržište pad imalo je na kraju trgovanja majskim ugovorima američke WTI nafte kad je u jednom momentu barel nafte imao vrijednost od -37 dolara, što je historijski raritet. Ovakav nevjerovatan pad cijena bio je povezan s nedostatkom skladišnih prostora na terminalima koji su vezani za WTI naftu.