biznis
0

Nafta pojeftinila zbog slabih vijesti s tržišta rada u SAD-u

FENA
Sirova nafta je u petak na berzi u New Yorku pojeftinila na nešto iznad 90 dolara za barel uslijed toga što su razočaravajući podaci s američkog tržišta rada i potez Kine u cilju hlađenja gospodarskog rasta prigušili očekivanja rasta potražnje "tečnog zlata".

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u februaru na Njujorškoj robnoj berzi pala je za 1,06 dolara na 90,34 dolara za barel, dok je istovremeno europska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela za 28 centi na 98,34 dolara za barel, prenosi agencija Associated Press.

Američko ministarstvo rada je u četvrtak uvečer saopćilo da je prošle sedmice porastao broj ljudi koji primaju pomoć za nezaposlene, što je prigušilo optimizam da je u toku jaki ekonomski oporavak.

U Kini je tamošnja Centralna banka istovremeno povećala iznos koji banke moraju držati kao rezervu, što predstavlja mjeru protiv rasta inflacije i za ublažavanje gospodarskog rasta. Pored toga, taj potez se smatra mogućim znakom da će biti smanjena kineska potrošnja nafte.

Neki analitičari smatraju da će gospodarstvo SAD-a ove godine oslabiti, što će smanjiti apetit za sirovom naftom. U konsultantskoj tvrtki Capital Economics očekuju da će cijena najvažnije energetske sirovine u 2011. pasti na 75 dolara za barel.

S druge strane, većina ekonomista uočava pokazatelje rasta tražnje nafte u SAD-u, usporedo sa i dalje jakom potrošnjom te sirovine u zemljama u razvoju, i očekuje da će tokom ove godine cijena nafte premašiti granicu od 100 dolara za barel.

"Tražnja nafte u SAD-u je u drugoj polovici prošle godine konačno počela ponovno ostvarivati značajniji rast. Ipak, važno je to što još nismo blizu razine cijene koja bi ugrozila ukupnu potrošnju", navodi se u izvještaju banke Morgan Stanley, čiji ekonomisti za 2011. predviđaju cijenu nafte od 100 dolara za barel.