|

Nafta pojeftinila zbog slabih vijesti s tržišta rada u SAD-u

Nafta pojeftinila zbog slabih vijesti s tržišta rada u SAD-u
0
F
FENA
14.1.2011. u 17:10
0
komentara
0

dijeljenja
Nafta pojeftinila zbog slabih vijesti s tržišta rada u SAD-u
Sirova nafta je u petak na berzi u New Yorku pojeftinila na nešto iznad 90 dolara za barel uslijed toga što su razočaravajući podaci s američkog tržišta rada i potez Kine u cilju hlađenja gospodarskog rasta prigušili očekivanja rasta potražnje "tečnog zlata".
Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u februaru na Njujorškoj robnoj berzi pala je za 1,06 dolara na 90,34 dolara za barel, dok je istovremeno europska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela za 28 centi na 98,34 dolara za barel, prenosi agencija Associated Press.

Američko ministarstvo rada je u četvrtak uvečer saopćilo da je prošle sedmice porastao broj ljudi koji primaju pomoć za nezaposlene, što je prigušilo optimizam da je u toku jaki ekonomski oporavak.

U Kini je tamošnja Centralna banka istovremeno povećala iznos koji banke moraju držati kao rezervu, što predstavlja mjeru protiv rasta inflacije i za ublažavanje gospodarskog rasta. Pored toga, taj potez se smatra mogućim znakom da će biti smanjena kineska potrošnja nafte.

Neki analitičari smatraju da će gospodarstvo SAD-a ove godine oslabiti, što će smanjiti apetit za sirovom naftom. U konsultantskoj tvrtki Capital Economics očekuju da će cijena najvažnije energetske sirovine u 2011. pasti na 75 dolara za barel.

S druge strane, većina ekonomista uočava pokazatelje rasta tražnje nafte u SAD-u, usporedo sa i dalje jakom potrošnjom te sirovine u zemljama u razvoju, i očekuje da će tokom ove godine cijena nafte premašiti granicu od 100 dolara za barel.

"Tražnja nafte u SAD-u je u drugoj polovici prošle godine konačno počela ponovno ostvarivati značajniji rast. Ipak, važno je to što još nismo blizu razine cijene koja bi ugrozila ukupnu potrošnju", navodi se u izvještaju banke Morgan Stanley, čiji ekonomisti za 2011. predviđaju cijenu nafte od 100 dolara za barel.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.