{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nafta na putu prema najvišoj zaključnoj cijeni od 2007.

F
31.12.2010. u 15:42
0
0
Nafta na putu prema najvišoj zaključnoj cijeni od 2007.
0
Nafta na putu prema najvišoj zaključnoj cijeni od 2007.
Nafta je u petak na berzi u New Yorku uglavnom stagnirala, ali se nalazi na putu da zabilježi poskupljenje drugu godinu zaredom i najveću zaključnu cijenu na kraju godine od 2007. zahvaljujući pokazateljima da se globalni gospodarski oporavak ubrzava i potiče povećanje potražnje sirovina.
Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u februaru na Njujorškoj je robnoj berzi pala za 17 centi na 89,67 dolara za barel, dok je istovremeno evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 19 centi na 92,90 dolara za barel, prenosi agencija Bloomberg.

Najvažnija energetska sirovina je od početka godine poskupjela za 13 posto, nastavljajući tako rast cijene iz prošle godine od ukupno 78 posto.

Poskupljenje sirovina je u 2010. nadmašilo rast dionica, obveznica i dolara, dok je Kina predvodila u oporavku od prve globalne recesije još od Drugog svjetskog rata.

Nafta je u četvrtak zabilježila najveći pad cijene u posljednjih mjesec dana, nakon što je sedmični izvještaj statističke službe američkog ministarstva energetike (EIA) o zalihama energenata u SAD-u prošle sedmice pokazao da je pad zaliha nafte bio manji od očekivanog.

U izvještaju EIA-e se navodi da su u sedmici zaključno sa 24. decembrom zalihe "tečnog zlata" pale za 1,26 milijuna barela na 339,4 milijuna barela, dok su analitičari očekivali pad od 2,85 milijuna barela.

"Situacija s potražnjom nafte se nije bitnije promijenila. Razvijene privrede i dalje ne bilježe posebno brz rast, pa na povećanje tražnje najviše utječu zemlje u razvoju", izjavio je menadžer fonda Junior Oils Trust Angelos Damaskos.

Cijena nafte je, među 22 sirovine čije kretanje cijena prati agencija Bloomberg, ove godine zabilježila treće najlošije rezultate, pri čemu su je premašili samo prirodni plin i kakao. To je rezultat velikih zaliha koje su gasile optimizam da bi moglo doći do veće potrošnje goriva.

"Tečno zlato" je 27. decembra postiglo najvišu cijenu od oktobra 2008. od 91,88 dolara za barel, uslijed pokazatelja da se američko gospodarstvo oporavlja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: