biznis
0

Nafta i Novartis "napumpali" Wall Street

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Američki terminski indeksi u ponedjeljak su porasli, poduprti skokom cijena sirove nafte te Novartisovom najavom akvizicije Alcona za 39 milijardi dolara.

Dow Jones terminski indeks u 14.00 sati bio je u plusu 59 bodova, a terminski Nasdaq indeks 21,75 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks porastao je 7,1 bod, i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Prvoga trgovinskog dana u novoj godini ulagači čekaju nove smjernice od podatka o potrošnji u građevinarstvu tokom novembra te indeksa upravljanja nabavom u američkoj industriji za decembar.

Njihovom pozitivnom raspoloženju, pak, doprinosi skok cijena nafte u ponedjeljak za dva posto, na najviši nivo u protekla dva mjeseca. Naime, terminska cijena barela nafte za februar na njujorškom tržištu nadomak je 81 dolaru.

Rast cijena nafte, kao i ostalih sirovina podupire i slabljenje tečaja američke valute. Dolar je u ponedjeljak ujutro prema košarici valuta oslabio 0,4 posto.

"Cijeli robni sektor sada dobija snažan poticaj, a zajedno sa slabljenjem tečaja dolara podupire rast cijena dionica", kaže Art Hogan, glavni tržišni analitičar pri Jefferies & Co. iz Bostona.

Pozornost ulagača privukla je i najava švicarskog farmaceutskog diva Novartisa da će kupiti 77 posto udjela u Alconu za 38,5 milijardi dolara.

Prije toga, za 28 milijardi dolara planira kupiti 52 posto dionica prehrambenog diva Nestlea. Bit će to najveće preuzimanje u švicarskoj korporativnoj historiji.

Na evropskim berzama također vlada pozitivno raspoloženje. Najvažniji evropski berzovni indeksi u ponedjeljak su dosegnuli najviše nivoe u zadnjih 15 mjeseci.

Londonski Ftse indeks porastao je 0,74 posto, na 5.453 boda, frankfurtski DAX 0,65 posto, na 5.996 bod, a pariški CAC 1,1 posto, na 3.979 bodova.