Infrastruktura
162

Nadležni tvrde da će u junu u saobraćaj biti puštena prva dionica Koridora 5C u RS-u

B. R.
Radovan Višković posjetio gradilište (Foto: Vlada RS)
Radovan Višković posjetio gradilište (Foto: Vlada RS)
Vlasti u Republici Srpskoj tvrde da se završava gradnja prve dionice Koridora 5C u ovom entitetu. Premijer RS-a Radovan Višković (SNSD) danas je posjetio ovu dionicu, čija će gradnja koštati 70 miliona eura.

Očekuje se da će gradnja ove dionice kod Doboja duge 5,5 kilometara, od petlje Tovira do petlje Kostajnica, biti završena, odnosno da će biti puštena u saobraćaj do kraja juna ove godine. RTRS prenosi da se postavljaju habajući sloj asfalta, rasvjeta i naplatna rampa. Navedeno je da je angažovano 250 radnika koji svaki dan rade 12 sati. Ova dionica povezuje grad Doboj sa postojećim autoputem "9. januar".

Tako će po puštanju ove dionice u promet autoput biti od samog Doboja do Bosanske Gradiške.

Istovremeno se gradi i druga dionica Koridora 5C, koja prolazi kroz RS. Smatra se najzahtjevnijom dionicom u ovom entitetu, a riječ je o Dobojskoj obilaznici od Kostajnice do Putnikovog brda koja će biti duga također 5,5 kilometara.

Najavljeno je da će gradnja ove obilaznice biti završena do 2024., a vrijednost radova je 150 miliona eura. U toku su pregovarački postupci za izgradnju treće i četvrte dionice Koridora 5C u RS-u.

Premijer Višković ne misli da će rast cijena građevinskog materijala uzrokovati i poskupljenje radova na spomenutim infrastrukturnim projektima.

Koridor 5C, čija bi dužina trebala biti 338 kilometara, se gradi već 20 godina i još se uopće ne nazire kraj gradnje. Bosna i Hercegovina trenutno u upotrebi ima manje od 200 kilometara autoputa. U RS-u ukupno 105 kilometara (od Doboja do Bosanske Gradiške). U Federaciji Bosne i Hercegovine su to 91 kilometar, i to od Sarajeva do izlaza iz Zenice, od Sarajeva do Tarčina i u Hercegovini od Zvirovića do Bijače. Ipak, i u FBiH se ove godine očekuje puštanje u promet novih kilometara autoputa, a prije svega na jugu i od Tarčina do planine Ivan.