PROMO
69

Na svim bankomatima Intesa Sanpaolo Banke u BiH omogućen prihvat kartica kineskog UnionPay International (UPI)

Foto: D. S./Klix.ba
Danas je u Sarajevu obavljena prva transakcija UPI bankovnom karticom čime je promovisan Ugovor o saradnji China UnionPay i Intesa Sanpaolo Banke.

Predstavnici kompanije UnionPay International (UPI), međunarodne podružnice China UnionPay, danas su prvom obavljenom transakcijom na bankomatu u Sarajevu promovisali poslovnu saradnju sa Intesa Sanpaolo Bankom i prihvat UPI kartica na njenim ATM uređajima u BiH.

Intesa Sanpaolo Banka BiH omogućava podizanje novca na ATM uređajima korisnicima UPI kartica, a u narednoj fazi implementacije planirano je da će iste kartice biti prihvaćene i na POS-uređajima u trgovinama. Svečanosti organizovanoj tim povodom prisustvovali su Yu Xie, konzul Ambasade NR Kine u BiH; Yang Shengliang, zamjenki direktora UPI za Evropu; Andy Xie, direktor UPI za Balkan; Jessie Jiang, direktorica za razvoj UPI za Balkan i članovi Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH Stefano Borsari, Edin Izmirlija i Amir Termiz.

"Radujemo se saradnji sa Intesa Sanpaolo Bankom BiH, našim važnim partnerom u BiH, kako bismo dalje razvili naš prihvat u zemlji. Prema podacima Kineske turističke akademije, Evropa je druga najvažnija destinacija za kineske putnike odmah nakon Azije, dok je Bosna i Hercegovina stekla naglu popularnost među kineskim putnicima od kada je uvela bezvizni režim za kineske građane", rekao je Yang Shengliang, zamjenik direktora UnionPay International Europe.

"Kako bi ponudili veće olakšice u plaćanju za imaoce kartica UnionPay koji posjećuju Evropu, UPI nastavlja da unapređuje mrežu prihvatljivosti u regiji. Od danas, UnionPay kartice su prihvaćene u 90 posto evropskih država sa cjelokupnom stopom prihvatljivosti od 65 posto. Vjerujemo da će naše partnerstvo sa Intesa Sanpaolo Bankom BiH osnažiti iskustvo plaćanja za naše vlasnike kartica u zemlji", dodao je Yang Shengliang.

"Potpisivanjem ovog ugovora Intesa Sanpaolo Banka BiH je obezbijedila uslove da među prvim bankama na bh. tržištu prihvata kartice kineskog UnionPay na svojim bankomatima, a ubrzo i u prodajnoj mreži trgovaca. Izuzetno smo ponosni što postajemo partneri jednog velikog kineskog brenda s obzirom da BiH bilježi stalni porast turista i poslovnih ljudi iz ove daleke azijske zemlje, kao i iz cijele regije. Prema dostupnim informacijama, samo u prvih osam mjeseci ove godine BiH je posjetilo više od 65.000 kineskih državljana, što govori o mogućnostima i značajnom poslovnom potencijalu kada su u pitanju transakcije karticama izdatim od strane ove globalne kompanije ", istakao je Amir Termiz, član Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH.

Intesa Sanpaolo Banka BiH se sada pridružila i bankama- kćerkama Intesa Sanpaolo Grupe iz Hrvatske (PBZ banka) i Slovenije (Intesa Sanpaolo Bank), koje već prihvataju kartice UnionPay.

O UnionPay International

UnionPay International (UPI) je podružnica China UnionPay fokusirana na rast i podršku globalnog poslovanja kompanije UnionPay. U partnerstvu sa više od 2.000 institucija širom svijeta, UnionPay International je omogućio prihvat kartica u 177 zemalja i regija, uz izdavanje u 58 zemalja i regija. UnionPay International obezbjeđuje visokokvalitetne, troškovno efikasne i sigurne međugranične platne usluge svjetski najviše rastućoj bazi vlasnika kartice, te osigurava prigodne lokalne usluge rastućem broju globalnih UnionPay vlasnika kartice i trgovaca.