Svečani prijem
116

Na Sarajevski aerodrom sletio prvi avion uz pomoć novog navigacijskog satelitskog sistema

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Na pistu Međunarodnog aerodroma u Sarajevu prvi put je sletio avion kompanije Fly Dubai uz pomoć novog navigacijskog satelitskog sistema, nakon što su ostvarene nove mogućnosti za sigurnije i ekonomičnije slijetanje aviona.

Direktor sektora saobraćaja Međunarodnog aerodroma Sarajevo Nermin Zijadić istakao je da su prije tri godine krenuli u proceduru uvođenja novog sistema i to nakon inicijatve predstavnika kompanije Fly Dubai.

"U svijetu je primjena ovog sistema počela 1999. godine. Sama procedura je, prema mišljenju proizvođača, trebala da traje kratko vrijeme, ali je zbog komplikovanog sistema potrajala nešto više od tri godine", kazao je Zijadić.

Naveo je kako su imali dosta prepreka, nepoznanica, problema u vezi sa navigacionim preprekama.

"Iz ove procedure neće imati samo benefit Aerodrom u Sarajevu, već i aerodromi u Banjoj Luci i Mostaru. Već u ovoj fazi su u planu iste ovakve procedure za te aerordome", istakao je on, dodavši da su napravili jedan veliki iskorak u budućnosti.

Dodao je da će novim sistemom poboljšat sigurnost, povećati kapacitet jer će novi način letenja omogćavati užu putanju.

"Bit će povećan broj linija, kašnjenje i gužve će biti smanjenje, kroz ovu proceduru se smanjuje potrošnja goriva. Benefit se može posmatrati kao ekonomski element", kategoriča je on.

Vlado Jurić iz Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH napomenuo je da je Bosna i Hercegovina uvođenjem procedure ušla u krug država koje kao izvor navigacijskog signala koriste globalni sistem satelitske navigacije

"Do sada smo koristili konvencionalne procedure koje kao izvor signala koriste zemaljske radionavigacijske uređaje koji se postavljaju na zemlji", kazao je on.