biznis
0

Na sajmu ZEPS izlagači iz 25 zemalja

Sarajevo-x.com
Na 18. generalnom BH sajmu ZEPS 2011 i 8. međunarodnom sajmu metala ZEPS Intermetal, koji će se održati od 4. do 9. oktobra na sajmištu Kamberovića polje u Zenici, nastupit će ukupno 421 izlagač iz 25 zemalja.

Sajam će se održati na izložbenoj površini od oko 19.000 kvadrata prostora, od čega oko 12.600 kvadrata zatvorene površine.

"Karakteristika ovog sajma je što je skoro 50 posto izlagača iz inostranstva. Osim toga, ovaj sajam karakteriše i sedam kolektivnih izložbi, među kojima posebno ističemo nastup privrednika iz Češke, koja je prošle godine bila zemlja partner", kazao je Abdulah Serdarević, direktor Poslovnog sistema RMK, koji organizira ovu manifestaciju.

Na sajmu će se kolektivno predstaviti i privrede Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Zeničko-dobojskog kantona te komorski sistem BiH. Karakteristika sajma su i prateći skupovi, a centralni prateći događaj bit će forum metalske industrije koji se organizira uz stručnu podršku Ekonomskog instituta iz Sarajeva.

Istovremeno sa generalnim sajmom ZEPS, treću godinu zaredom održat će se Međunarodni sajam metala ZEPS Intermetal, na kojem će nastupiti 66 izlagača iz 12 zemalja.

"Za razliku od prošle, ove godine među izlagačima neće biti kompanije ArcelorMittal, koja je odlučila da sa svojim partnerima nastupa na ovom sajmu svake druge godine. Dogodine očekujemo njihov povratak i očekujemo da ćemo ZEPS Intermetal organizirati samostalno u starom terminu, u mjesecu maju", kazao je Kasim Sarajlić, projektant sajma ZEPS.

  1. generalni BH sajam ZEPS 2011 i 8. međunarodni sajam metala ZEPS Intermetal svečano će otvoriti član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

Četiri dana pred početak sajma, na Kamberovića polju danas je otvorena sajamska maloprodaja.