biznis
0

Na sajmu u Abu Dabiju predstavljena namjenska proizvodnja BiH

FENA
Vanjskotrgovinska komora BiH je u suradnij sa pet bh. kompanija predstavila namjensku proizvodnju Bosne i Hercegovine na sajmu IDEX 2011 u Abu Dabiju.

Sajam u Abu Dabiju jedan je od najvećih svjetskih sajmova naoružanja i vojne opreme na kojem se predstavilo više od 900 izlagača iz cijelog svijeta.

Na zajedničkom izložbenom prostoru, pored Vanjskotrgovinske komore BiH, uspješno su se predstavile firme PRETIS d.d. Sarajevo - Vogošća, UNIS PROMEX d.o.o Sarajevo , UNIS Institut Sarajevo, UNIS GINEX d.d Goražde i Tehnički remontni zavod d.d. Hadžići.

Bosanskohercegovački izložbeni prostor posjetilo je više od 60 predstavnika raznih kompanija iz SAD-a, Kanade, Južne Afrike, Turske, Hrvatske, Crne Gore, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Indije, Kine, Pakistana, Malezije, Srbije, Jordana i drugih zemalja, pri čemu je dobijeno 19 zahtjeva za davanje konkretnih ponuda iz programa male municije, granata od 40, 70, 90 i 150 mm.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić je na poziv potpredsjednika države, premijera i ministra odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Mohameda Bin Rašida Al Maktuma, u pratnji generala Dragana Vukovića, obišao sajam i posjetio štand namjenske proizvodnje BiH.

Posjeta sajamu bila je prilika da se vidi u kojem pravcu se očekuje razvoj namjenske proizvodnje u svijetu te šta bh. kompanije trebaju uraditi da bi opstale na velikom tržištu, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.