Turistička atrakcija
254

Na izletištu Ilinčica kod Tuzle gradit će se etno selo, motel i zoo park

Piše: A. K.
Tuzlansko izletište Ilinčica uskoro bi moglo zasjati punim sjajem, s obzirom na to da je planirana njegova rekonstrukcija u potpunosti. Predviđena je izgradnja etno sela, motela, sportskih terena i objekata za rekreaciju, zatim objekta sa elementima zoo parka, kao i rezervata za autohtone životinje.

Ilinčica je predstavljala glavno okupljalište izletnika, ali klizište pokrenuto 2014. godine nanijelo je veliku štetu te je ovo mjesto ostalo prilično prazno i zapostavljeno.

Međutim, kako su za Klix.ba istakli iz Gradske uprave Tuzle, planovi za uređenje ovog izletišta postoje, a nakon njegove rekonstrukcije trebalo bi postati velika turistička atrakcija.

Usvojen Nacrt zoning plana

Inače, na sjednici Gradskog vijeća Tuzle u četvrtak je usvojen Nacrt zoning plana "Rekreacionog područja i park šume Ilinčica", kao i Odluka o njegovom sprovođenju.

"Ovim nacrtom predviđena je zaštita kompleksa od devastacije šume, što podrazumijeva zaštitu postojećeg fonda šume, ali i sađenje novih stabala paulovnije koja je brzorastuće drvo, lijepog izgleda, a bogatog korjena i ona bi predstavljala prevenciju od klizišta na ovom području", kazao je za Klix.ba gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Nacrtom zoning plana predviđena je izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih komunalnih objekata, zatim širenje putne mreže i ulične rasvjete, sportskih terena otvorenog i zatvorenog tipa, etno sela, objekta sa elementima zoo parka, motela te različitih ugostiteljskih objekata.

"Sve ovo je u funkciji ekonomski održivog razvoja, jer Tuzla iz godine u godinu postaje sve posjećeniji turistički centar. Cilj nam je da se poboljša turistička ponuda, kao i kvalitet života građana, koji će imati mogućnost da pješice ili automobilom dođu u jedan šumski prizor koji će imati svoje prednosti u svako doba godine", naglasio je Imamović.

Također, predviđeno je i formiranje rezervata za autohtone životinje.

"Imali bismo jedan veliki dio šume i proplanka gdje bi bili smješteni jeleni u prirodnom ambijentu, ali zaštićeni od ljudi jednom ogradom, a odgovarajućoj ustanovi bi bilo omogućeno da se u potpunosti brine o ovim životinjama, što podrazumijeva i veterinarsku njegu", dodao je gradonačelnik Tuzle.

Investitori već zainteresirani

Nakon jednomjesečne javne rasprave koja je vezana za Nacrt zoning plana "Rekreacionog područja i park šume Ilinčica" uslijedit će rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a potom i raspisivanje konkursa za potencijalne investitore.

Kako Klix.ba saznaje, trenutno postoje tri potencijalna investitora koji su zainteresirani za izgradnju etno sela sa ugostiteljskim objektima i hotelskim smještajem.

"Očekujem da to bude jedan park u rangu kompleksa Slana Banja, a bitno je istaći i da je ovdje veoma važna blizina Međunarodnog aerodroma Tuzla. Godinama se postavlja pitanje kada će se urediti Ilinčica i došlo je konačno vrijeme i za to", zaključio je Imamović.