biznis
20

Na ferijalni rad u Njemačku iz BiH godišnje ode od 30 do 50 studenata

Klix.ba
U prostorijama Agencije za rad i zapošljavanje BiH danas je direktor Muamer Bandić održao sastanak sa predstavnicima unija studenata iz BiH Denisom Vejzovićem, predsjednikom unije studenata Univerziteta u Zenici, i Merimom Serdarevićem, predsjednikom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

Imajući u vidu medijske informacije o odlasku velikog broja mladih iz BiH, a sa druge strane činjenicu da institucionalni programi koji postoje ne odaju takvu sliku, na sastanku je razgovarano o programu ferijalnog rada u SR Njemačkoj koji Agencija za rad i zapošljavanje BiH provodi, posebno u kontekstu bojazni o odlasku mladih iz BiH.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH je upoznao predstavnike studenata sa programom ferijalnog rada, sa načinom i uslovima apliciranja, te dosadašnjim iskustvima studenata. Direktor Bandić je naglasio kako se u posljednjih pet godina broj studenata koji su otišli na ferijalni rad u Njemačku kretao između 30 i 50 studenata godišnje, dok su se odobrene kvote u istom periodu kretale u rasponu od 150 do 300 studenata godišnje. Zbog ovog nesklada direktor Agencije je pozvao studente da se u većem broju prijavljuju na program jer, pored zarade, program vodi sticanju radnog iskustva i razvijanju vještina koje mladi ljudi mogu iskoristiti kasnije prilikom zaposlenja. Ovaj program ne predstavlja opasnost za odlazak mladih osoba jer sve osobe se nakon završetka ferijalnog rada vrate u BiH, samo sa novim znanjima i iskustvima.

Također, direktor Bandić se osvrnuo i na problem zapošljavanja mladih, te je predstavio rezultate posredovanja Agencije za rad i zapošljavanje BiH u proteklom periodu, sa naglaskom da osobe koje odlaze na rad u inostranstvo putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH su dominantno srednje stručne spreme ili KV kvalifikacije, sve sa suficitarnim zanimanjima, dok mlade osobe sa visokom stručnom spremom predstavljaju populaciju koja se najbrže zapošljava na domaćem tržištu rada.