Heroji
114

Mozzart donirao dron hrabrim spasiocima iz Doboja za efikasniju misiju spašavanja ljudskih života

Dron iz Mozzarta za dobojske spasioce
Dron iz Mozzarta za dobojske spasioce
Grupa hrabrih i požrtvovanih entuzijasta u Doboju je prije dvije godine osnovala Spasilački tim s ciljem učešća u potragama za nestalim licima i njihovom spasavanju.

Trenutno imaju 24 člana koji su u svakom trenutku spremni da pomognu građanima u nevolji. Kako bi bili što uspješniji u ovoj plemenitoj misiji, kompanija Mozzart donirala im je novi dron za što lakšu pretragu terena iz zraka.

"Oprema za spasioce je veoma skupa, ali može spasiti ljudski život koji nema cijenu. Kompanija Mozzart je jedina koja je imala sluha za naše potrebe i prepoznala značaj Spasilačkog tima u spasavanju ljudi. Dron će nam biti od velike pomoći jer olakšava potrage, sa njim pokrivamo mnogo veću površinu traženja i možemo tražiti i na nepristupačnim dijelovima, a sa jednom baterijom može da bude u zraku od 40-45 minuta, što je veoma bitno. Hvala Mozzartu na ovoj vrijednoj donaciji, nadamo se da će se i drugi ugledati na njihov plemeniti gest", poručuje Alen Petković, predsjednik UO Spasilačkog tima Doboj.

Dron iz Mozzarta za dobojske spasioce
Dron iz Mozzarta za dobojske spasioce

Osnovni cilj ovog Spasilačkog tima je da pomognu svima kojima je pomoć neophodna, a učestvuju u potragama za nestalim licima, spašavanju na vodi i pod vodom, kao i u drugim vrstama spašavanja. Prioritet im je da se što bolje obuče i opreme kako bi njihove akcije bile što efikasnije, brže i uspješnije, sa posebnim akcentom na zaštitu samog spasioca i da obezbijede bazu gdje će održavati sastanke, vježbati, planirati i koordinisati akcije.

Za potrage i spašavanje nadležni su Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i republička Civilna zaštita sa kojima blisko sarađuju, kao i sa drugim spasilačkim timovima.

Dron iz Mozzarta za dobojske spasioce
Dron iz Mozzarta za dobojske spasioce

S obzirom na to da su relativno mlad tim, koji se finansira samo od članarina, posebno su ponosni što su uspjeli da okupe ekipu koja je spremna da učestvuje u ovoj plemenitoj misiji. Potonja dešavanja, kao što su zemljotresi u Hrvatskoj, Turskoj, poplave, slučajevi nestale djece, dokaz su potrebe za ovakvim timovima. Zato se nadaju da će sve njihove buduće akcije biti uspješne i da će donijeti mnogo osmijeha na licima.

Proteklog vikenda, članovi dobojskog Spasilačkog tima već su imali priliku da testiraju novi dron iz kompanije Mozzart. Naime, pripremali su se za zajedničku vježbu povodom obilježavanja decenije od katastrofalnih poplava koje su 2014. godine pogodile naše krajeve, a koju će izvesti sa GSS Maglaj i GSS Žepče.

Ovom vježbom žele da ukažu na spremnost svojih timova da se u budućnosti mnogo bolje suoče sa ovim i sličnim katastrofama. Tim više, donacija iz Mozzarta stigla im je u pravi čas.