Safudin Čengić, Centrotrans
0

"Možemo voziti i jeftinije i kvalitetnije od GRAS-a"

Razgovarao: Nedžad Jamaković
Safudin Čengić
Safudin Čengić
Generalni direktor Centrotrans Eurolinesa Safudin Čengić u razgovoru za Sarajevo-x.com ističe kako će njihov spor sa GRAS-om riješiti ili sud ili nova vlast.

"Drugostepeni organ, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija poništilo je rješenje Ministarstva saobraćaja KS koje je omogućilo da isključivo GRAS saobraća na 12 linija u Sarajevu, za koje smo i mi pokazali interes. Iako su to učinili nezakonito, a mi o svemu obavijestili inspekciju, stanje se još nije promijenilo tako da očekujemo da to pitanje riješi ili sud ili nova vlast u Kantonu", kaže Čengić, dodajući kako Centrotrans može kvalitetnije i povoljnije od GRAS-a prevoziti putnike na ovim linijama.

Možete li nam reći nešto o razvojnim planovima Centrotransa u 2011?

Prvo bih naglasio da je 2010. bila dosta teška zbog ekonomske krize koja je ostavila posljedice ne samo na nas već na sve poslovne subjekte. Mi smo osjetili njene posljedice stoga što mi prevozimo najugroženije kategorije stanovništva, učenike, studente, penzionere i radnike u industriji. Ipak, dobrom reorganizacijom i smanjenjem troškova uspjeli smo poslovati pozitivno i zadržati sve radnike, a svakako očekujemo da u 2011. imamo još bolje rezultate. Već smo naručili pet potpuno novih autobusa, te jedan spratni sa 85 sjedišta za linije prema inostranstvu. Također, naručili smo i deset polovnih autobusa koji su u izuzetno dobrom stanju za naše domaće linije. To je investicija od oko pet miliona maraka.

Je li bilo gašenja, odnosno uspostavljanja novih linija u 2010, te hoće li toga biti u ovoj godini?

Prošle godine nije bilo izmjena na međunarodnim linijama, a u domaćem saobraćaju smo smanjili broj polazaka na nekim linijama. U ovoj godini planiramo vratiti broj polazaka na tim linijama te imati češće polaske na neke međunarodne destinacije.

Već ste rekli da niste otpuštali radnike, hoćete li primati nove?

U 2010. smo primili osam pripravnika posredstvom Zavoda za zapošljavanje, a već smo im poslali zahtjev za prijem novih 11 pripravnika u ovoj godini. Očekujemo da ti mladi ljudi izrastu u kvalitetne kadrove, odnosno da barem neki od njih dobiju stalan posao u našoj kompaniji.

Koliko ste putnika prevezli u prošloj godini?

Naša su vozila prešla 12.507.000 kilometara, a prevezli smo 6.187.000 putnika, što je povećanje u odnosu na 2009. godinu.

Vaša turistička agencija Centrotours također bilježi dobre rezultate?

Tačno, i uskoro možemo očekivati da to postane samostalna firma. Svaki mjesec imaju neku povoljnu hit destinaciju, a u narednoj sezoni imat će u ponudi ljetovanja na najatraktivnijim destinacijama, u Španiji, Italiji i Grčkoj.