Razvoj aerodroma
1

Mostar će od ljeta naredne godine biti povezan aviolinijom sa Zagrebom

Piše: R. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Izvjesno je da će i u 2018. godini Aerodrom Mostar nastaviti svoju uzlaznu putanju, posebno kad se na dogovorene redovne linije za Njemačku uvede i linija za Zagreb o kojoj se sve više govori. Pomenuti let za Zagreb s milion KM subvencionirat će Vlada Federacije BiH.

Federalna vlada donijela je tri odluke o izmjeni odluka o usvajanju programa utroška sredstava "Kapitalni transferi javnim preduzećima – Unapređenje avionskog saobraćaja Federacije BiH utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2017. godinu", kojim su previđene subvencije aerodromima u ukupnom iznosu od 7.000.000 KM.

Tom odlukom JP Aerodrom Mostar, umjesto utvrđenih 1.570.000 KM, za unapređenje aviosaobraćaja je dodijeljeno 3.570.000 KM.

Za subvencioniranje pokretanja nove redovne aviolinije koja bi povezala Aerodrom Mostar s Međunarodnom zračnom lukom Zagreb, koja predstavlja značajno saobraćajno čvorište, predviđeno je dodatnih 1.000.000 KM. Subvencioniranje pokretanja ove linije bazirano je isključivo na pokrivanju troškova avioprijevoznika radi njene rentabilnosti i kontinuiteta.

Sredstva raspoređena za subvencioniranje leta za Zagreb bit će dodijeljena tek nakon javnog konkursa.

"Bit će raspisan konkurs na koji će se moći javiti sve aviokompanije koje mogu ponuditi let između Mostara i Zagreba, tako će biti realizirana ta sredstva", kazao je za Klix.ba direktor Aerodroma Mostar Marin Raspudić.

Već ranije smo pisali o pregovorima koje menadžment mostarskog aerodroma ima s hrvatskim nacionalnim avioprijevoznikom Croatia Airlinesom.

"Pregovori su još u toku, idemo jednom pozitivnom dinamikom, ali još ništa nije krajnje definisano i dogovoreno", prokomentarisao je medijske napise direktor Raspudić.

Podsjećamo, već ranije je dogovoreno kako će niskotarifna aviokompanija Eurowings uspostaviti od maja naredne godine redovne linije za Štutgart i Dizeldorf. Mostar će s ovim njemačkim gradovima biti povezan dvjema linijama sedmično, počevši od 16. maja.

Predviđa se da bi samo nove linije Eurowingsa trebale za 50 posto povećati aerodromski saobraćaj te kreirati novih 45 radnih mjesta u Mostaru.