{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Moramo ispitati postoje li nalazišta nafte u FBiH"

F
19.3.2010. u 13:58
0
7
"Moramo ispitati postoje li nalazišta nafte u FBiH"
0
"Moramo ispitati postoje li nalazišta nafte u FBiH"
Mustafa Mujezinović
Federalni premijer Mustafa Mujezinović zatražio je od resornog federalnog ministra Vahida Heće da razmotri mogućnost izrade geološke Studije o istraživanju i ekspoloataciji nafte na području Federacije BiH, ali i zakonskog okvira kojim će se regulirati istraživanja i eksploatacija nafte.
Učinio je to cijeneći dosadašnje aktivnosti i iskustva u istraživanjima postojanja nalazišta nafte na području Federacije BiH.

Istraživanja koja su prije rata provodili "Energoinvest" i Rafinerija Bosanski Brod pokazala su da se nafta nalazi na području tuzlanskog bazena i Posavine, tačnije potez od Bosanskog Broda, preko Brčkog, Bijeljine i Zvornika, do Tuzle, na površini od oko 12.000 kvadratnih metara.

"Mi konačno moramo riješiti ovu dilemu, a ranija istraživanja moraju dobiti potrebnu verifikaciju. Na ovom slučaju trebaju raditi stručnjaci iz ove oblasti koji znaju prepoznati i ocijeniti činjenično stanje", kazao je Mujezinović u izjavi za Fenu.

Također, Mujezinović je od Heće zatražio i da pokrene aktivnosti na doradi "Studije opravdanosti snabdijevanja toplinskom energijom iz Termoelektrane Kakanj područja do / i Sarajeva", a koja je izrađena početkom 2005., na način da se njom obuhvati i toplifikacija područja od Kaknja do Zenice.

"Ranija istraživanja su pokazala da je to najjeftiniji način zagrijavanja", kazao je Mujezinović.

Ove aktivnosti odvijale bi se u saradnji sa Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija i Direkcijom za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta u Federaciji BiH, a radovi oko izgradnje infrastrukture za toplifikaciju koordinirali bi se s izgradnjom autoceste Sarajevo-Zenica, odnosno stvorile bi se pretpostavke da se već otkupljeno zemljište uz autoput iskoristi i za ovu svrhu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: