biznis
0

Moody's snizio prognozu rasta Velike Britanije

FENA
Američka agencija za određivanje kreditnih rejtinga Moody's snizila je prognozu rasta britanske ekonomije na 0,4 posto za ovu, te na 1,8 posto za narednu godinu.

Agencija je i dalje optimističnija nego Međunarodni monetarni fond koji predviđa da će tempo rasta britanskog gospodarstva ove godine iznositi 0,2 posto, a 2013. 1,4 posto.

Iako Moody's vidi rastuće izazove koji mogu iskomplicirati pokušaje smanjenja duga u roku koji je vlada odredila, agencija ipak vjeruje da reakcija britanske vlade na negativne trendove krajem prošle godine signalizira odlučnost da se obnovi održiva pozicija duga, navodi se u agencijinom izvještaju.

Britansko gospodarstvo je u drugom tromjesečju ove godine palo za 0,7 posto što je znatno više od očekivanja, prenose agencije.

Neki investitori pretpostavljaju da će Moody's, koji je u februaru snizio izgled AAA rejtinga Britanije na negativni, sniziti i kreditni bonitet zemlje.

Ipak predviđa se da će se tempo ekspanzije britanske ekonomije vratiti na rast od 2,5 posto, no što duže taj povratak bude trajao, time će se povećavati rizik od trajnog oštećenja, dodala je agencija.