Prva od 15
255

Montirana prva vjetrolektrana na platou Podveležja

R. D.
Iz Elektroprivrede BiH javili su da je na platou Podveležja montiran prvi od 15 vjetroagregata budućeg vjetroparka.

Uz primjenu visokih standarda zaštite na radu i poštivanje propisanih vremenskih uslove za montažu koji se posebno odnose ne intenzitet vjetra, vrše se radovi na postavci ostalih vjetroagregata. Nastavljen je i specijalni noćni transport opreme iz Luke Ploče preko graničnih prijelaza Metković i Doljani do gradilišta, kojeg su posjetili Admir Andelija, generalni direktor i Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije, saooćili su.

"Aktivnosti na izgradnji se nastavljaju i u teškima vremenskim uslovima kako za izvođača radova, tako i za sve ostale prateće aktivnosti i stoga čestitam svim onima koji su angažovani na izgradnji, našim partnerima ali i uposlenicima Elektroprivrede BiH koji stiču znanja koja ćemo moći da prenesemo na naše sljedeće projekte. Vrlo brzo očekujemo da projekat VE Vlašić iz faze razvoja pređe u fazu realizacije i VE Podveležje je za nas izuzetno iskustvo", kazao je generalni direktor Andelija nakon obilaska gradilišta.

Izvršni direktor za kapitalne investicije je istakao da je realizacija projekta uprkos svim poteškoćama izazvanih pandemijom i vremenskim uslovima, ispred dinamičkog plana.

"Ukoliko vremenske prilike to budu dozvoljavale do kraja ove godine vjetropark će u najvećoj mjeri niti završen i montirani svi vjetroagregati. Izražavam zahvalnost svima onima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, i prije nas, a koji će nastaviti realizaciju i kada neki drugi projekti budu u toj fazi", rekao je Salkić.

Kako bi proces instalacije vjetroagregata bio obavljen u što kraćem roku, montaža se vrši sukcesivno dizalicom težine 600 tona sa dužinom glavnog kraka 102 metra uz mogućnost produženja sa pomoćnim krakom dugim 12 metara, i dizalicom težine 500 tona sa teleskoposkom granom od 14,7 do 56 metara. Prilikom montaže koriste se i četiri pomoćne dizalice koje teže od 60 do 220 tona.

Svaki vjetroagregat sastoje se od tornja sa četiri segmenta dužine od 14 do 29 metara, gondole sa glavčinom i tri lopatice. Ukupna težina segmenata tornja viša je od 211 tona, dok gondola i glavčina teže 113 tona. Svaka pojedinačna lopatica duga je 55 metara i teška 11,5 tona.

Izvođač radova na izgradnji VE Podveležje je Konzorcij "Siemens Gamesa Renewable Energy" d.o.o. Hrvatska i "Wind Power A/S" Danska.