Uskoro na Industry Fairu
37

Monarkon: Stambeno-kancelarijski kontejneri Made in BiH

Monarkon
Osnovana 2020. godine, kompanija Aegean d.o.o. sa sjedištem na adresi u Sarajevu, brojila je tek nekoliko zaposlenika - jednog administrativnog radnika te viziju o kreiranju proizvoda koji je sličan drugima, ali ujedno i jedinstven.

Primarna djelatnost je bila napraviti stambeno kancelarijski kontejner, sa izolacijom koju na tržištu u tom momentu nema niko te ponuditi nesšto novo (šasija čija nosivost je tri tone, panele debljine šest cm, te pod i plafon sa postojećom izolacijom).

"Prve dvije godina poslovanja, prodano je preko 500 stambeno kancelarijskih kontejnera, koje su ljudi iz BiH prepoznavali kao brzo, finansijski isplativo i brzo rješenje za vikendice, dok su lokalne građevinske kompanije, ali ujedno i one u EU, prepoznale naše proizvode kao brzo rješenje za mobilne kancelarije", objasnila je Dahila Jašarević iz PR službe kompanije.

Najveća prednost sirokog asortimana koje Monarkon nudi je što mogu biti:

  • Šasija čija je nosivost 3t

  • Pokretna kuća, dom, office ili ostava

  • Da se na Monarkon proizvode kao montazne kuće dobijaju sve saglasnosti za sve priključke kako u BiH tako i svijetu bez urbanističkih i građevinskih dozvola

  • Da jedan kontejner može uz male prepravke da vremenom služ i u različite svrhe na različitim lokacijama

  • Da se grade cijela naselja u Njemackoj od kontejnera koji se proizvode u Monarkonu

  • Da težina varira od 1500 kg do 1700 kg, jer šasija moze biti basic ili pjačana, te koriste panele debljine 6 cm ( ispunjenje PUR pjena, oblozene pocinacnim limom 0,4 i 0,6 )

Monarkon
Monarkon

Posao je, kako kažu, dobro išao. Skoro kompletan materijal potreban za rad se uvozio, međutim, nakon razornih zemljotresa u Turskoj, kada je izvoz bio zakonski zabranjen, kompanija Aegean d.o.o. (poznatija pod zaštićenim brendom Monarkon) je prebacila komplet proizvodnju u BiH, te od carinske kontrole dobila žig bh. preferencijalnog porijekla.

Monarkon je postala kompanija koja više nema basic proizvode, osim onih standardnih modela koje možete vidjeti na našoj web stranici www.monarkon.com, nego neko ko "radi sve", naravno prema zahtjevu kupca. Obzirom na različite zahtjeve, pogotovo one iz EU, rade se kontejneri različitih širina, dužina, visina, mogućnost izolacije koja "odskače" od standarda. Također, rade i prefabrikovane objekte prema zahtjevu kupca, što je ujedno nešto što su velike kompanije prepoznale kao kvalitetno i brzo rješenje.

Monarkon
Monarkon

Monarkon je ostvario saradnju sa Pomozi.ba, a ovim putem zražava i posebnu zahvalnost lokalnim kompanijama koje su ih prepoznale kao kvalitet i kupili njihove proizvode nekoliko puta, preporučili ih dalje, jer je to znak da nešto dobro rade. Riječi zahvale pružaju i lokalnim kompanijama sa kojim rade, a koje pružaju usluge lokalnog transporta, transporta i logistike prema EU, usluge postavljanja elektro i vodoinstalacija u kontejnere, na brzom, preciznom i dobrom radu.

Monarkon vas poziva i da ih posjetite na Sarajevo Industry Fairu u hotelu Hills, koji će se održati početkom maja, a gdje možete vidjeti dio asortimana njihovih proizvoda.