biznis
0

Moguć novi rast potražnje za zlatom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Slab dolar i strahovanja od nove recesije najvjerovatnije će podstaći povećanje potražnje zlata, prenio je Glas Amerike predviđanja stručnjaka.

Iako je cijena neznatno pala u odnosu na nivo od prije nekoliko mjeseci, kada je vrijednost zlata dostigla historijski najveću vrijednost. Ovaj dragocjeni metal i dalje je sigurna i primamljiva investicija.

Analitičari očekuju da cijena zlata do kraja godine ostane jaka, dijelom zahvaljujući sve većoj potražnji iz Indije i Kine. Poslije četiri nedjelje uzastopnog rasta, visoke cijene zlata po svemu sudeći ne umanjuju potražnju.

I pored cijena koje ne padaju ispod 1.236 dolara po unci, sve je više investitora koji su spremni da odriješe kesu.

"Verujemo da je minimalna cena skočila", izjavio je direktor u Svjetskom savjetu za zlato Marcus Grubb. Jedan od razloga za taj skok je porast potražnje koja se svake godine poveća pred početak sezone Indijskog festivala. Indija je jedna od najvećih svjetskih uvoznica zlata.

Potražnja je sve je veća i u drugim dijelovima svijeta.

"Ukoliko bi cijena zlata sada pala za 50 ili 100 dolara ispod 1.200 dolara, bilo bi sve više kupaca svakog dana", objašnjava Grubb, ističući da je kupovina veća kada su cijene zlata promjenljive.

Stručnjaci Svjetskog savjeta za zlato očekuju da potražnja ostane visoka do kraja godine, dijelom i zbog kupovine iz Kine. Kineske vlasti nedavno su liberalizovale zakon, dozvolivši građanima da kupuju zlato.

Domaćim bankama također je omogućeno da kupuju i prodaju zlato kako bi se podstakla gotovinska trgovina. Neki investitori smatraju da bi kineski ulazak na tržište zlata mogao da utiče na skok cijena i do 1.300 dolara za uncu.

Međutim, nisu svi tako lako pali u iskušenje. Za investicionog menadžera Justina Stewarta, zlato je samo roba.

"Budite oprezni sa zlatom. Iako je primamljivo, ja to posmatram kao finansijskog plišanog medu – možete da ga mazite, grlite i spavate sa njim, ali vam on ne daje ništa konkretno. Znači da ste u milosti potražnje", poručio je Stewart.

Zlato ipak ostaje vrlo primamljiva roba za one koje brine inflacija i posljedice sve veće zaduženosti najvećih svjetskih ekonomija.

Zlato je najprivlačnije zbog toga što održava vrijednost, pa ne čudi što su centralne banke i države najveći vlasnici svjetskih zaliha tog dragocjenog metala.