Telefonski razgovor
59

Mogherini od Thacija tražila da ukine carine na robu iz BiH i Srbije

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Iz Evropske službe za vanjske poslove je saopćeno da je visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini u telefonskom razgovoru od predsjednika Kosova Hashima Thacija tražila da ukine carine na robu iz BiH i Srbije.

Mogherini je Thaciju kazala da mjere ne pomažu u izgradnji dobrosusjedskih odnosa zbog čega moraju biti povučene. Istakla je da odluka kosovskih vlasti da uvede carinu od 100 posto na proizvode iz BiH i Srbije dodatno komplikuje situaciju.

Mogherini je i ranije isticala da odluka Kosova predstavlja kršenje CEFTA ugovora i slova Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evrospke unije i Kosova.

Podsjećamo, Vlada Kosova je uvela novu carinu od 100 posto na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije, uz opravdanje da želi ojačati domaće proizvodnje, ekonomiju i kosovsku državnost.

Vlada Kosova je prethodno uvela carinu od 10 posto na proizvode iz Srbije i BiH u cilju zaštite domaćeg tržišta, ali i zbog, kako je navela, destruktivnog ponašanja Srbije prema Kosovu. Odluka Vlade Kosova je odmah u startu naišla na velike kritike EU i ostalih međunarodnih predstavnistva, uz obrazloženje da Kosovo time krši pravila CEFTA-e.