Spor korporacija
61

Moderna tužila Pfizer, tvrde da im je kopirana tehnologija za vakcine protiv koronavirusa

B. R.
Foto: Shutterstock/EPA-EFE
Foto: Shutterstock/EPA-EFE
Moderna je podnijela tužbu protiv Pfizera i njegovog poslovnog partnera BioNTech zbog kršenja prava na patent u razvoju vakcine protiv koronavirusa. Tvrde da je Pfizer/BioNTech kopirao tehnologiju, za koju su naveli da su je razvili godinama ranije.

Tužba je podnesena pred sudom u američkoj saveznoj državi Massachusetts i Dizeldorfu, a nije poznato koliko novca Moderna potražuje.

"Podnosimo tužbu kako bismo zaštitili inovativnu mRNA tehnologiju u kojoj smo pioniri, u koju smo uložili milijarde dolara i patentirali je u deceniji koja je prethodila pandemiji koronavirusa", izjavio je izvršni direktor Moderne Stephane Bancel.

Moderna i Pfizer/BioNTech su prve farmaceutske kompanije koje su razvile vakcinu protiv koronavirusa. Kako prenosi agencija Reuters, Moderna, kompanija stara 10 godina sa sjedištem u Massachusettsu, razvila je mRNA tehnologiju za vakcine, kojom je omogućen neviđeno brz razvoj vakcine protiv koronavirusa. Proces koji bi inače trajao nekoliko godina je završen u nekoliko mjeseci.

U Sjedinjenim Američkim Državama je u decembru 2020. odobrena vakcina koju je Pfizer razvio u saradnji s njemačkim BioNTechom. Nekoliko dana poslije je odobrena vakcina koju je razvila Moderna.

Pfizer se od ranije suočava s optužbama drugih kompanija da kopira patente. Iz ove kompanije, kao i iz BioNTecha, saopćili su da će energično braniti ono što smatraju da je njihovo, prenosi agencija Reuters.