{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MMF pozvao EU da suzbije krizu u zoni eura

F
20.7.2011. u 10:51
0
1
MMF pozvao EU da suzbije krizu u zoni eura
0
MMF pozvao EU da suzbije krizu u zoni eura
Međunarodni monetarni fond je pozvao Evropsku uniju da hitno preduzme akciju za suzbijanje krize u zoni eura i spriječi da se nedaće najslabijih ekonomija prenesu na cijeli region i nanesu štetu svjetskoj ekonomiji.
MMF je u najnovijem izvještaju o ekonomskoj situaciji u 17 članica eurozone sinoć upozorio da su rezultati bilo kakvih mjera nepredvidljivi i ukazao da je eurozoni neophodno da uključi više novca privatnih investitora u podršku najugroženijim članicama i njihovim bankama koje su još slabe, prenijela je agencija AFP.

Fond je pozvao lidere EU da povećaju obim Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), kako bi se moglo efikasnije intervenirati radi stabilizacije tog regiona.

U izvještaju je upozoreno da su čak i jake evropske ekonomije, kao što su Njemačka i Francuska, u opasnosti od prenošenja krize iz posrnulih zemalja - Grčke, Irske, Portugala, Italije i Španije.

"Kašnjenje u otklanjanju krize bi moglo da skupo košta eurozonu i globalnu ekonomiju", upozorio je MMF.

Ekonomisti Fonda su ocijenili da je oporavak eurozone "uglavnom jak", ali "neravnomjeran". Oni prognoziraju rast bruto domaćeg proizvoda u tom monetarnom bloku od dva posto u 2011. i od 1,7 posto u 2012.

Inflacija bi trebalo da poraste 2,6 posto u ovoj godini i 1,8 procenata u 2012.

MMF je objavio najnoviji izvještaj pred samit lidera EU u četvrtak u Briselu, posvećen dogovaranju drugog paketa za spasavanje finansijski ugrožene Grčke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: