biznis
0

MMF: Evropi potrebna sveobuhvatna i odvažna akcija

SRNA
Međunarodni monetarni fond (MMF) preporučio je Evropi sveobuhvatnu i odvažnu akciju kako bi se vratila na put ekonomskog oporavka.

U izvještaju "Regionalne ekonomske perspektive: Navigacija u burnim vodama", objavljenom danas MMF navodi da je privredni rast u Evropi osjetno usporen zbog globalnih potresa i eskalacije dužničke krize na kontinentu koja je uzdrmala povjerenje i ukočila domaću tražnju.

MMF prognozira da će privredni rast u Evropi biti usporen u idućoj godini na 1,8 odsto sa ovogodišnjih 2,3 odsto. Istovremeno, Fond ističe da postoji veliki rizik da rast bude i manji ako se ne preduzmu mjere da se kriza zaustavi.

"Evropski lideri načinili su brojne važne korake, ali je sada neophodno da brzo primijene nove mjere dogovorene na julskom samitu. To je prijeko potrebno za obnovu povjerenja potrošača, tržišta i investitora", istakao je direktor MMF-a za Evropu Antonio Borhes.

MMF je pozvao Evropu da, osim primjene ljetos dogovorenog, uključujući i proširenja Evropskog fonda za finansijsku stabilnost, prilagođava monetarnu politiku i preduzme mjere za obnovu mogućnosti bankarskog sektora za finansiranje privrede.

U izvještaju MMF savjetuje Evropi da obnovi povjerenje u evropska tržišta duga i podstakne fiskalni kredibilitet.

Gledano na srednji rok, MMF smatra da bi više stope rasta pomogle da se riješe mnogi problemi koji muče Evropu.
"Potencijal Evrope za rast je vrijedan pažnje i uz strogo poštovanje prave politike može biti iskorišćen", zaključio je Borhes.