Izabrani pobjednici
119

Mladi poduzetnici na Ekonomskom fakultetu u Zenici predstavili biznis ideje

E. M.
Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici održana je konferencija poduzetničkih ideja koja je okupila 21 tim starosti od 18 do 25 godina koji su predstavili svoje biznis ideje.

Konferencija poduzetničkih ideja održana je u suorganizaciji BRAVO i Fondacijom poduzetnika u BiH, a sama konferencija je bila prilika da mladi predstave svoej ideje te im je ova konferencija poslužila kao prvi korak u ostvarenju cilja.

Prisutnima su se obratili rektor Jusuf Duraković, ministar privrede ZDK Samir Šibonjić i Ismail Šehić kao direktor BRAVO i FP u BiH te dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici Ajla Muratović-Dedić.

Šehić je kazao da je konferencija u Zenici prva u nizu koja će u narednom periodu biti organizovana i na ostalim bh. univerzitetima.

Minsitar Šibonjić je kazao da je jako bitno da se mladi što više odvaže i da se ne boje da donesu odluku i da započnu vlastiti biznis.

"Jako nam je bitno da damo podršku mladima, pogotovo mladim poduzetnicima. Ministarstvo za privredu Zeničko – dobojskog kantona i ove godine izdvojit će sredstva za podršku novim poslovnim idejama kroz program podrške start up-ima. Također, u saradnji sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Zenici radit ćemo na pronalaženju mogućnosti za davanje podrške novim poduzetnim idejama mladih i studenata", kazao je Šibonjić.

Prije takmičarskog dijela održana je panel diskusija na kojoj su predstavljenje uspješne poduzetničke ideje i iskustva, a nakon motivirajućih uvodnih obraćanja i panel diskusije timovi su prezentirali svoje ideje te su izabrani najbolji timovi.

"Quattroom", "Ecorevive", "Akses", "Invicta" te "Holozoo" timovi su izabrani kao pobjednici te će imati priliku da u narednih šest mjeseci kroz mentorstvo razrade svoje ideje i predstave je na događaju "U susret domovini" kojoj će prisustvovati i investitori bh. korijena koji će ukoliko budu zainteresovani osigurati finansijsku konstrukciju za njihovu ideju.

"Konferencija poduzetničkih ideja je još jedna prilika koju je Ekonomski fakultet Univerzitet u Zenici sa suorganizatorima obezbijedio da bi društvenoj zajednici ponudio značajan vid aktivnosti za ekonomski razvoj povezan sa podizanjem inovatorskih sposobnosti ne samo studenata Univerziteta u Zenici, nego i svih ostalih zainteresovanih mladih osoba. Svi prisutni su se mogli uvjeriti da su prijavljeni timovi pokazali svoje inovatorske sposobnosti kroz inspirativne prezentacije poduzetničkih ideja", poručili su sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici.