biznis
0

MKF Partner: Zaštita klijenata na prvom mjestu

Klix.ba
Ove godine MKF Partner obilježava 16 godina svog poslovanja kao multietničke organizacije koja pruža usluge mikrokreditiranja u oba entiteta i Brčko distriktu.

Početkom prošle godine, Međunarodna finansijska korporacija (IFC) je u saradnji sa Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH (AMFI), krenula u realizaciju ACCION SMART kampanje s ciljem unapređenja zaštite klijenata mikrokreditnih organizacija.

Ubrzani rast mikrofinansijskog sektora doveo je do problema prezaduženosti i nemogućnosti vraćanja kredita. Principi zaštite klijenata su kreirani kao odgovor na potrebu da mikrokreditne institucije posvete posebnu pažnju na standarde koji uređuju odnos prema klijentu.

Uz finansijsku pomoć IFC-a, tokom procesa certifikacije, Partner MKF je postala jedna od pet mikrokreditnih institucija u svijetu koja je dobila Certifikat o zaštiti klijenata od strane Smart Campaign. Certifikacijski program za zaštitu klijenata je podrazumijevao da se izvrši ocjenjivanje od strane ovlaštenih certifikatora: Planet Rating, M-CRIL, MicroFinanza Rating i MicroRate po rigoroznim standardima koje je MKF Partner morao ispuniti i zadovoljiti. Završna kontrola od strane MicroFinanza Rating je pokazala usklađenost poslovne prakse sa zaštitom klijenata.

"Ovaj Certifikat za nas predstavlja dodatnu odgovornost da svojim aktivnostima svakodnevno unapređujemo naš rad na području zaštite klijenata. U 15 godina našeg postojanja dobili smo brojne nagrade i priznanja koja su ujedno potvrda našeg uspješnog poslovanja ali i jasna poruka našim klijentima da smo pouzdan i društveno odgovoran pružalac usluga. Kao vlasnik Certifikata o zaštiti klijenata, sada imamo i međunarodnu potvrdu da nam je klijent na prvom mjestu", izjavio je Senad Sinanović, direktor Partner MKF.

Ovaj standard uvodi zaštitu klijenata u sve segmente poslovnih odnosa između klijenata i mikrofinansijske institucije. Priznanje, koje je ovom prilikom dodijeljeno Partneru, je veliko, s obzirom da je potvrđeno da Partner MKF svoje operacije, ponudu kreditnih proizvoda i ophođenje prema klijentima obavlja u skladu sa svih sedam Principa o zaštiti klijenata, te da su standardi ispoštovani u svih 53 ureda u BiH,u kojima radi preko 280 zaposlenih.

Principi obuhvataju: dizajniranje i isporuku odgovarajućih proizvoda, sprečavanje prezaduživanja klijenata, transparentno i odgovorno utvrđivanje cijena, odgovarajuće politike i procedure naplate kredita, etično ponašanje zaposlenih, mehanizme za rješavanje žalbi i pritužbi i zaštitu podataka klijenata.