biznis
317

Mistral Technologies obilježio petu godišnjicu poslovanja

Klix.ba
Jedna od vodećih IT kompanija u Bosni i Hercegovini, Mistral Technologies, obilježila je jučer petu godišnjicu poslovanja te ovom prilikom zvanično otvorila nove i modernije prostorije površine 1.100 kvadratnih metara u Bosmal City Centru.

Nastala u oktobru 2010. godine kao rezultat vizije dva mlada i ambiciozna IT stručnjaka, danas ova potpuno bosanskohercegovačka kompanija, upošljava osamdeset IT stručnjaka i stručnjakinja koji rade projekte za velike inostrane klijente, te je pouzdan partner vodećim kompanijama iz američke telekomunikacijske i auto industrije.

Pozdravljajući prisutne partnere, prijatelje i kolege, osnivač kompanije Mistral Technologies Mersed Čamdžić istakao je da je jedan od osnovnih ciljeva da se o Bosni i Hercegovini govori u pozitivnom kontekstu uveliko ostvaren, te da kompanija u planira nastaviti tempom kojim gradi dinamično i pozitivno okruženje koje ljude čini sretnim.

“Mistral samostalno, ali i u saradnji sa Američkom trgovinskom komorom u BiH, HUB-om 387, BIT alijansom, USAID-om, EBRD-om, Švicarskom agencijom za razvoj (SDC), projektom Market Makers te sa partnerima iz IT industrije, radi na pravno-ekonomskom okviru koji treba dovesti do velikog razvoja IT sektora, a samim tim i velikog dodatnog zapošljavanja mladih. Zbog toga se nadam da će naš sastanak koji smo održali sa partnerskim IT kompanijama i ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Maureen Cormack, te na kojem smo finalizirali strateški memorandum o razumijevanju i njegov akcioni plan, rezultirati pozitivnim odgovorom Vlade Federacije BiH“, rekao je Čamdžić te dodao da se nada da će i mladi ljudi prepoznati perspektivu koju IT sektor nudi u Bosni i Hercegovini.

Naglašavajući da se svakog dana sa svojim saradnicima oduševljava bosanskohercegovačkim preduzetnicima i inovatorima, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH, NJ.E. Maureen Cormack, navela je da upravo oni na kreativan način rješavaju probleme koje ima njihova zajednica. “ IT sektor u Bosni i Hercegovini raste iz dana u dan i zbog toga ima ogroman potencijal. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini prepoznaje IT sektor kao pokretačku snagu ekonomskog napretka ove države i zbog toga želimo raditi sa domaćim IT kompanijama i predstavnicima vlasti kako bismo otkrili najbolje prakse koje će dozvoliti Bosni i Hercegovini da postane balkanski IT Hub“, rekla je ambasadorica Cormack te dodala da je Mistral most koji povezuje Sjedinjene Američke Države i Bosnu i Hercegovinu.

“Ideja našeg okupljanja je da pokažemo da Mistral ne želi biti uspješna priča samo za sebe. Želimo izaći iz sebične zone komfora, te zajedno sa našim prijateljima i partnerima ono što mi dobro radimo pokušamo uvećati i proširiti kako bi korist od toga imala cijela zajednica, posebno mladi koje želimo da sačuvamo u domovini“, naglasio je direktor marketinga Mistral Technologies, Damir Faruk Saračević dok je njegova kolegica i jedna od prvih diplomantica Mistral škole, Lejla Fazlagić, navela da je iskreno zahvalna vodstvu kompanije Mistral koje prepoznaje i cijeni znanje, strast i želju za napredovanjem. “Kroz tri mjeseca intenzivnog rada na projektu koji se ne razlikuje mnogo od projekata na kojima rade zaposlenici Mistrala, imali smo šansu naučiti kako na najbolji način iskoristiti znanje stečeno na fakultetu te kako učestvovati u svim fazama razvoja softvera“, navela je Fazlagićeva te dodala da joj je Mistral omogućio da ostane u svojoj domovini i da radi ono što voli.