Intervju
450

Mirza Alispahić, direktor AC Quattro o planovima i investicijama u 2022. godini

AC Quattro d.o.o. Sarajevo već 25 godina radi kao ovlašteni trgovac i servis Volkswagen programa u BiH. O poslovanju kompanije smo razgovarali sa direktorom Mirzom Alispahićem.

Za AC Quattro je protekla godina bila i zanimljiva i uzbudljiva, uprkos pandemiji?

Da, možemo reći da je godina, u poslovnom smislu, bila teška ali smo uspjeli ispuniti postavljene ciljeve. Prvenstveno mislim na planove koji se tiču isporuke vozila i originalnih rezevnih dijelova. Pandemija je uveliko poremetila cijelu planetu, tržište, manje više svaki aspekt poslovanja. Potrebno je vrijeme za oporavak od pandemije kako na svjetskom automobilskom tržištu tako i kod nas.

Kako su protekle godine prodavani novi automobili na našem tržištu i da li ste zadovoljni prodajom?

Globalna dešavanja u autoindustriji su se odrazila i na naše tržište. Ovdje, prije svega, mislim na globalnu nestašicu tzv. poluprovodnika/čipova koji su neophodni u samoj proizvodnji. Pored pandemije Covid-19 koja je, u biti, usporila proces proizvodnje, situacija sa čipovima je dodatno zakomplikovala sve i produžila rokove isporuke za naše tržište. Potražnja za novim Volkswagen vozilima je puno veće od onoga što možemo isporučiti.

Elektromobilnost više nije budućnost, ona postaje sadašnjost, kako se AC Quattro snašao u tom izazovu?

Mi kao ovlašteni VW trgovac smo ispunili sve zahtjeve Volkswaven AG i instalirali dva AC i jedan DC/brzi punjač za eletrična vozila. Također u našem voznom parku imamo i testna vozila iz porodice ID. Trenutno je tu ID.3 a u dolasku je i ID.4 GTX električni SUV sa pogonom na sve točkove. Mapirani smo kao trgovac koji posjeduje stanice za punjenje eletričnih voozila. Do kraja godine je u planu instalacija još 3 super brza punjača. Trenutno je, na našim stanicama, punjenje elektičnih automobila u potpunosti besplatno.

Mirza Alispahić, direktor AC Quattro d.o.o. Sarajevo
Mirza Alispahić, direktor AC Quattro d.o.o. Sarajevo

Koliko je trenutno električnih vozila u BiH?

Tržište električnih vozila bilježi rast ali ne toliko kao u zemljama regije jer u BiH u ovom trenutku ne postoje subvencije države koje bi olakšale da i naša zemlja prati globalni trend nabavke novih električnih vozila. Treba istaknuti da za sada nema niti jedna subvencija od strane države za nabavkom novog električnog vozila, a svakodnevno smo svjedoci sve veće zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo kao i u cijeloj BiH. Potrebno je više napora, investicija i edukacije da se počne sa sistemskim ulaganjem u ovu oblast.

Koliko punjača imamo uopšte u BiH, a koliko će ih trebati?

Broj punjača se, siguran sam, iz dana u dan povećava. Većina istih je instalirana kod ovlaštenih trgovaca, pojedinih hotela i parking prostora (ispunjenje standarda). Zadnji podatak koji mi imamo jeste da, za sada, u BiH postoji 138 jedinica. Moram istaći da uz kupovinu električnog vozila kupac može kupiti svoj elektro punjač. Često se postavlja pitanje zašto kupiti električno vozilo jer, na primjer, nemate ga gdje puniti, živite na višem spratu i sl. Mislim da se u razvijanje infrastukture prvenstveno trebaju ozbiljnije uključiti više instance vlasti: opština, kanton, država na koncu.

Kakva su Vaša očekivanja kretanja tržišta automobila u BiH u ovoj godini?

Definitivno će se u BiH reflektovati ista situacija kakva je trenutno u svijetu. Sve će zavisiti koliko će prozvođači biti opskrbljeni tzv. puluprovodnicima. Nesumnjivo da će i dalje rokovi isporuka biti oko 6 mjeseci za većinu modela. Očekujemo da situacija bude nešto povoljnija tek u drugoj polovini 2022.godine.

Certifikati, priznanja, nagrade unatrag nekoliko godina potvrda su vaše ozbiljnosti, ali i odličnih automobila koje imate u ponudi. Sama činjenica što se nalazimo u odabranom drušvu 100 najboljih servisa u Europi, mnogo govori. To predstavlja rezultat kvalitetne prodajno/servisne usluge te sjajne rezultate u segmentu lojalnosti kupca i njegovog zadovoljstva. Ovakvom poslovnom filozofijom i organizacijom rada, već godinama imamo vrhunski profesionalan i vrijedan prodajno/servisni tim koji može odgovoriti na sve zahtjeve i izazove koji su pred nama.

Planovi su da i dalje ulažemo u školovanje i certificiranje naših uposlenika, ustrajavanju na zadovoljstvu kupca kao i u promoviranju VW marke, brenda i kvaliteta iza čega stoji naš auto centar.

Mirza Alispahić, direktor AC Quattro d.o.o. Sarajevo
Mirza Alispahić, direktor AC Quattro d.o.o. Sarajevo

Želim istaći da posjedujemo brojne certifikate za kvalitetu i finsansijski pouzdanu kompaniju, a posljednje dvije god smo generalni sponzor sarajevskog Rukometnog kluba “Bosna” na što smo veoma ponosni jer doprinosimo razvoju sporta u Sarajevu.

Šta su planovi AC Quattro za 2022. godinu?

Pored svih otežavajućih okolnosti u protekle dvije godine, odlučili smo se za novu investiciju i proširenje poslovanja u oblasti rent a cara. Obzirom na problem sa isporukama automobila, planski smo se pripremali, tako da smo još prošle godine poručili veću količinu vozila, koja će nam stići u skorije vrijeme. Naš rent a car u prvoj godini poslovanja tako bi trebao biti bogatiji za pedesetak potpuno novih vozila, brendova Volkswagen, Audi, Škoda i Seat. Želimo našim klijentima i poslovnim partnerima ponuditi nova i vrhunska vozila za kratkoročni i dugoročni najam. Bićemo prisutni sa poslovnim jedinicama na Sarajevskom i Tuzlanskom aerodromu, kao i u sjedištu firme AC Quattro. Očekujemo godinu sa mnogo poslovnih izazova , ali ćemo dati maksimum da ostvarimo sve naše ideje i ciljeve.