{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministarstvo poljoprivrede RS podržalo mljekare

F
14.11.2014. u 17:47
0
36
Ministarstvo poljoprivrede RS podržalo mljekare
0
Ministarstvo poljoprivrede RS podržalo mljekare
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) saopćilo je da podržava stavove poljoprivrednih proizvođača u cjelini, a čiji su zahtjevi usmjereni ka uređivanju vanjskotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje bez koje nema opstanka sela i poljoprivrede, a time ni osnove za privredni i društveni razvoj u cjelini.
Povodom protesta predstavnika Udruženja proizvođača mlijeka, iz ovog resora navode da je na sastanku u Vijeću ministara BiH predstavilo stavove vezane za navedenu problematiku, te dalo prijedlog mjera koje bi išle u prilog unapređenju stanja i rješavanju krizne situacije.

Te mjere odnose se na to da se odmah aktiviraju postojeći mehanizmi za zaštitu domaće proizvodnje i da nadležna tijela koja su zadužena za provođenje Zakona o vanjskotrgovinskoj politici provjere sve elemente koji podrazumIjevaju uvođenje mjera zaštite (uključujući i prelevmane) i s tim u vezi da Vijeće ministara donese odgovarajuće odluke.

"Vanjskotrgovinsko poslovanje i zaštita domaće proizvodnje jedno je od najvitalnijih pitanja za privredu BiH, koji je i pored mnogobrojnih i stalnih inicijativa koje su Vlada Republike Srpske i Ministarstvo preduzeli prema nadležnim institucijama na nivou BiH, ostao nedovoljno uređeno, bez efikasne koordinacije zaduženih institucija, pod slabim nadzorom i pojavom onih oblika činjenja i radnji koje podrivaju i slabe privredni sistem, a time i zemlju u cjelini", saopćilo je Ministarstvo poljoprovrede RS-a.

Takva situacija, kako se tvrdi, posebno pogađa konkurentnost agrarnog sektora i domaće proizvodnje u cjelini, koja je dodatno pogođena konkurencijom visokosubvencioniranih proizvoda iz uvoza.

"U slučaju izostanka zaštite u vanjskoj trgovini, domaća proizvodnja će stagnirati, a njeno tržište postati poligon za prodaju stranih roba", stoji u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: