Daily Telegraph
0

Milioni porodica u Britaniji pogođeni padom akcija na Londonskoj berzi

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kreditna kriza i njezine posljedice po porodični budžet su jedna od glavnih tema kojom se u subotu bave londonski listovi.

The Times na naslovnici piše da je srednjoj klasi sve teže snositi troškove privatnog školovanja svoje djece; finansijski pritisak najviše osjećaju nastavnici i inženjeri, dok još samo ljekari, pravnci i ekonomisti mogu pratiti rast školarina u privatnim školama, koje su u posljednjih pet godina porasle za 40 posto.

Daily Telegraph piše da su milioni porodica pogođeni značajnim padom vrijednosti ušteđevina, penzija i drugih privatnih investicija nakon pada vrijednosti akcija na lononskoj berzi u petak.

Berzanski pad u petak je posljedica rekordnog skoka cijene nafte na 147 dolara po barelu. Ovo je izazvalo paniku na njujorškom Wall Streetu, što se proširilo i preko Atlantika.

U izvještajima s Bliskog istoka su iznesene tvrdnje nekih očevidaca da izraelski borbeni avioni izvode pripremne manevre za napad na iranska nuklearna postrojenja.

Iako su ovi izvještaji ubrzo demantirani, strahovanja od sukoba i prateće nestašice goriva doveli su do skoka cijene sirove nafte.

Na vrijednost akcija na njujorškoj berzi je uticala i zabrinutost u vezi s potrebom da američka vlada intervenira u pokušaju da spasi dva glavna stambena kreditora Fannie Mae i Freddie Mac.

Berzanski stručnjaci ne mogu predvidjeti kad će se ovaj negativni trend okončati, prenosi Daily Telegraph.